Historisk arkiv

Kontrakt om oppdatering av P-3C ORION overvåkningsfly

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Pressemelding

Nr.046/96
17.09.96

Kontrakt om oppdatering av P-3C ORION overvåkningsfly

Forsvarsdepartementet godkjenner i dag kontrakt mellom Luftforsvarets forsyningskommando og amerikanske myndigheter om oppgradering av våre fire P-3C Orion overvåkningsfly. Levering av flyene vil skje i tidsrommet 1998-2000. Kontrakten har en verdi på 430 mill kroner.

Oppdateringen inneholder installasjon av ny radar, hoveddatamaskin, satellittkommunikasjon, forbedret elektronisk måleutstyr og utstyr til egenbeskyttelse. Det nye utstyret vil gjøre flyene istand til å ivareta luftforsvarets overvåkningsoppgaver på en mer effektiv måte.

Kontrakten er inngått med amerikanske myndigheter gjennom US Navy, som igjen inngår kontrakt med amerikanske forsvarsleverandører. Det er tidligere inngått kontrakt for leveranse av hovedcomputere og radarer. Lockheed Martin Tactical Defence System (tidligere Loral Defense Systems-Eagan) skal være hovedleverandør.

I tilknytning til kontrakten er det inngått avtale om gjenkjøp med Lockheed Martin Tactical Defense System. I avtalen har det amerikanske selskapet forpliktet seg til gjenkjøp av varer og tjenester fra norske bedrifter.

Gjenkjøpsavtalen gir gode muligheter for industrisamarbeid med blant annet de norske selskapene Ericsson Radar, Kongsberg Gruppen ASA, Siemens, Teleplan, Nera og Braathens SAFE. Avtalen vil spesielt innebære overføring av teknologi til de norske bedriftene, og enkelte av selskapene er aktuelle for underleveranser til Lockheed Martin.

Lagt inn 17 september 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen