Historisk arkiv

Landskonferansen for tillitsvalgte i Forsvaret 1996 - Soldater refser Forsvaret

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Forsvarsdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Forsvarsdepartementet

LANDSKONFERANSEN FOR TILLITSVALGTE I FORSVARET 1996

Pressemelding nr 4/96 av 04.06.1996

Soldater refser Forsvaret

- Det er et paradoks at Forsvaret fortsatt velger å offentliggjøre refselser samtidig som de har erklært kamp mot mobbing og selvmord, mener vernepliktige i Forsvaret.

Av Svein Graff og David Gulstad

Dette er noe av det forsvarssjefen, general Arne Sollie, må svare på når han møter Landskonferansen på Horten torsdag.

- Forsvarssjefen er vår sjef, og har har ansvaret for hverdagen til over 22 000 soldater. Det er kritikkverdig at han ikke har gjort noe for å få bukt med dagens refselsordning. Dagens praktisering av refselser, ved høytlesning av refselsen foran et kompani eller tilsvarende, er i strid med rettssikkerheten til oss vernepliktige. Dette er bare ett av flere foreldede autoritetsprisnipper innen Forsvaret, sier korporal og tillitsvalgt Stian Røstad Røsland.

I forslaget som foreligger til Landskonferansen om å endre disiplinærreglementet, heter det «...at refselse, som hovedregel, ikke skal leses opp foran kompani eller tilsvarende. En slik opplesning skal ikke under noen omstendigheter finne sted før alle klager er avklart og refselsen er endelig».

Et lignende forslag ble tatt opp på Landskonferansen i fjor, men har foreløpig ikke gitt resultater.

Landskonferansen er det høyeste organ i Tillitsmannsordningen i Forsvaret. 120 delegater ved årets Landskonferanse representerer ca 22 000 i det norske forsvar.


Lagt inn 6 juni 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen