Historisk arkiv

Luftforsvaret inngår milliardkontrakt for missiler til F-16 flyene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Forsvarsdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Forsvarsdepartementet

Nr. 017/96
Dato: 01.04.96

Luftforsvaret inngår milliardkontrakt for missiler til F-16 flyene

Forsvarsdepartementet har godkjent kontraktsinngåelse mellom Luftforsvarets forsyningskommando og amerikanske myndigheter om levering av «Advanced Medium Range Air-to-Air Missile» (AMRAAM) til Luftforsvarets F-16 jagerfly. Ifm anskaffelsen er det inngått industrisamarbeidsavtaler som sikrer 100% gjenkjøp, der bl a Kongsberg Gruppen AS har oppnådd en meget attraktiv avtale.

Kontraktsverdien er på ca 2 mrd, og omfatter leveranse av missiler med tilhørende utstyr, reservedeler, dokumentasjon og opplæring. Leveransene vil finne sted i perioden 1999 - 2001. Den nylig inngåtte kontrakten vil dekke F-16 flyenes behov for et effektivt mellomdistansevåpen i luft-til-luft rollen. Anskaffelsen har meget høy operativ prioritet og missilet er av en svært avansert type, bl a utstyrt med radarsøker som vil gjøre det mulig å bekjempe mål som befinner seg utenfor synsrekkevidde.

Avgjørelsen om å inngå en avtale med amerikanske myndigheter gjennom ordningen «Foreign Military Sale» ble tatt etter konkurranse mellom de amerikanske leverandørene Hughes og Raytheon, og den franske missilprodusenten Matra som leverer missilet MICA.

AMRAAM er samme type missil som flere andre europeiske land allerede har anskaffet eller kommer til å anskaffe. Det er dessuten under utarbeidelse et felles vedlikeholdssamarbeid i regi av NATO for dette missilet.

Forsvaret har tidligere, som en del av sitt rakettluftvernsystem NASAMS (Norwegian Advanced Surface to Air Missile System), inngått kontrakt med amerikanske myndigheter på tilsvarende missiler. Disse blir levert i perioden 1995 - 1998.

Ifm anskaffelsen er det inngått industrisamarbeidsavtaler med de amerikanske leverandørene Hughes og Raytheon som sikrer 100% gjenkjøp. Som en del av disse industrisamarbeidsavtalene er det inngått en avtale mellom Hughes, Raytheon og Kongsberg Gruppen AS. Denne avtalen innebærer felles produksjon og markedsføring av et luftvernsystem som kan benytte både AMRAAM og HAWK missiler. Kongsberg Gruppen AS vil produsere ildledningssystemet, noe som utgjør en betydelig del av det totale systemet. Luftvernsystemet antas å ha et meget stort markedspotensiale, og kan være med å sikre arbeidsplasser på Kongsberg i mange år fremover. Avtalen mellom Hughes, Raytheon og Kongsberg Gruppen AS er hovedelementet i industrisamarbeidsavtalene. Videre har NFT Ericsson, Raufoss Technology, Dyno og Nera allerede fått, eller kan få, leveranser til de amerikanske leverandørene. Hughes og Raytheon vil uansett ha gjenkjøpsforpliktelser mot Norge tilsvarende kontraktsverdien på missilene.


Lagt inn 1 apri1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen