Historisk arkiv

Nordisk forsvarsminstermøte i Kalmar, Sverige 7-8 oktober

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Pressemelding

Nr. 054/96
03.10.1996

Nordisk forsvarsminstermøte i Kalmar, Sverige 7-8 oktober

Forsvarsminister Jørgen H Kosmo reiser mandag 7 oktober til Kalmar for å delta på det halvårige nordiske forsvarsministermøtet. Forsvarsministrene fra Norge, Sverige, Danmark og Finland deltar, og Island er for første gang invitert til møtet som observatør. Ministrene vil blant annet diskutere følgende saker:

- Fellesnordisk innsats i fredsbevarende operasjoner, NORDCAPS, SHIRBRIG.

En arbeidsgruppe på embetsmannsplan har arbeidet med å viderutvikle og fornye det nordiske samarbeidet om deltakelse i internasjonale fredsoperasjoner. Forsvarsministrene vil drøfte arbeidsgruppens anbefalinger med sikte på å etablere en effektiv og koordinert fellesnordisk kapasitet på dette området. Prosjektet er gitt arbeidsnavnet NORDCAPS (Nordic Coordinated Arrangement for military Peace Support). Et eventuelt nordisk bidrag til SHIRBRIG ( Multi-national UN-Stand-by Forces High Readiness Brigade)skal også vurderes/søkes opprettet innenfor rammen av NORDCAPS.

- IFOR/POST IFOR

Herunder det nordisk-polske samarbeid og muligheten for en fortsettelse av samarbeidet i en eventuell ny operasjon i Bosnia.

-Nordisk samarbeid om støtte til de baltiske land.

Videreføre samarbeidsprosjekter relatert til BALTBAT og DMA (Defence Management Assistance) med vekt på koordinering av framtidig vestlig støtte overfor Baltikum. Vurdere nye aktiviteter/prosjekter forankret i PfP samarbeidet.

- Russland

Situasjonen etter presidentvalget

Forsvarsministermøtet avsluttes med en pressekonferanse på Slottshotellet, Kalmar tirsdag 8 oktober kl 10.00.

Lagt inn 4 oktober av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen