Historisk arkiv

Nordisk samarbeid om større rakettkjøp

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Forsvarsdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Forsvarsdepartementet

Nr. 042/96
Dato: 09.08.96

Nordisk samarbeid om større rakettkjøp

Hæren i Danmark og Norge har sammen kjøpt panservernraketter til 485 millioner kroner fra USA. Det samordnede kjøpet er første konkrete resultat av en nordisk avtale om samarbeid innen forsvarsmateriellområdet som ble inngått i 1994. Samordningen innebærer at både Norge og Danmark oppnår kostnadsbesparelser. Også Sverige planlegger å ta del i det samordnede kjøpet.

Forsvarsdepartementet godkjente torsdag 8 august en avtale mellom Hærens forsyningskommando og Hughes Aircraft Systems international (USA) til en verdi av om lag 370 millioner kroner. Hughes skal levere raketter til panservernsystemet TOW, som er i bruk i Hæren. Anskaffelsen er nødvendig for å erstatte eldre raketter i våre mobiliseringslagre.

Samtidig inngår det danske forsvaret en avtale om kjøp av samme type raketter. Samordningen av anskaffelsene innebærer et større produksjonsvolum for produsenten, og dermed en lavere enhetspris til fordel for kjøperne. Sverige har tatt del i rakettsamarbeidet, og skal avslutte sine forhandlinger med Hughes i høst.

En gjenkjøpsavtale mellom Forsvarsdepartementet og Hughes ble inngått samtidig med at kontrakten ble godkjent. Avtalen forplikter Hughes til å inngå kontrakter med norske forsvarsprodusenter til en samlet verdi av 370 mill kroner. Denne gir blant annet Dyno Industrier ASA mulighet til å levere høyverdig militært sprengstoff til Hughes. Sprengstoffet skal nyttes i samme type raketter. Dessuten planlegger Hughes å legge arbeid med stridshodet på TOW raketter til Raufoss Technology AS. I tillegg kommer en del andre forpliktelser for Hughes om samarbeid med andre norske produsenter. Danmark har inngått tilsvarende gjenkjøpsavtale til fordel for danske bedrifter.

Den nordiske samarbeidsavtalen om forsvarsmateriell ble inngått mellom Norge, Sverige, Danmark og Finland i desember 1994. Formålet med avtalen er å oppnå økonomiske, tekniske og/eller industrielle fordeler innen forsvarsmateriellområdet for de fire landene. Samordnede anskaffelser er ett av områdene hvor man forventer å oppnå gevinster.


Lagt inn 9 august 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen