Historisk arkiv

Norge vil i overskuelig framtid fortsatt ha et vernepliktsforsvar

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Forsvarsdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Forsvarsdepartementet

Landskonferansen for tillitsvalgte i Forsvaret 1996

Pressemelding Nr 1/96 av 03.06.1996

Norge vil i overskuelig framtid fortsatt ha et vernepliktsforsvar

Statssekretær Inger Hovengen uttalte i sin åpningstale til Landskonferansen for tillitsvalgte i Forsvaret at det vil være behov for å foreta en fornyet og dyptpløyende gjennomgang av vernepliktsordningen i lys av den senere tids sikkerhetspolitiske utvikling. Verneplikten vil derfor bli vurdert inngående i sammenheng med neste langtidsmelding for Forsvaret, for perioden 1999-2002. En del av grunnarbeidet med ny langtidsmelding for Forsvaret blir utført allerede i inneværende år, opplyste Hovengen. Men statssekretæren slo fast at Norge i overskuelig framtid fortsatt vil ha et vernepliktsforsvar.

Statssekretæren viste til at Foorsvaret vil bli stillet overfor stadig større krav til profesjonalitet i forhold til operative og tekniske ferdigheter. Dette viser seg ikke minst i diskusjonen omkring Telemark bataljon og eventuell bruk av yrkessoldater. Hovengen understreket at Telemark bataljon har en spesiell oppgave og et nytt konsept det tar tid før vi får etablert fullt ut. Men vi skal greie dette basert på vår verneplikt, fastslo hun. Likevel, statssekretæren åpnet for at det kan bli nødvendig å få et større innslag av vervede i Forsvaret, dersom det ikke er mulig å finne eller utvikle nødvendig kompetanse blant de vernepliktige på alle områder. Det kan også bli aktuelt å øke førstegangstjenestens lengde for enkelte kategorier, og kanskje rammen for total tjenestetid, som nå er 19 måneder. Hovengen konkluderte med at «Hvis vi skal kunne beholde en mobiliseringshær i den størrelsesorden som vi nå planlegger, så vil det bli betraktelig mye dyrere hvis vi skulle greie det med en hær av yrkessoldater, og at «Norske soldater som avtjener verneplikt i 12 måneder er fullt på høyde med yrkessoldater ellers i Europa og USA.»

Statssekretæren minnet om at Norge i dag har en gledelig utvikling med hensyn til arbeidsledigheten. «Vi ligger godt an omtrent uansett hvem vi sammenlikner oss med. Også ledigheten blant dimitterte soldater har gått ned.» Hun minnet om forsvarsministerens handlingsplan mot soldatledighet som ble lagt fram i 1993. Noen av tiltakene er gjennomført, og den reviderte handlingsplan inneholder sju punkter: Økt sivil kompetanse under førstegangstjenesten, Voksenopplæringen som brobygger mellom militært og sivilt liv, kurs i næringsetablering, jobb- og studieveiledning under førstegangstjenesten, informasjon om førstegangstjenesten til sivilsamfunnet, økt satsing på lærlinger i Forsvaret og bedre attestasjon på yrkesrelevante tjenestestillinger.

Med hensyn til «Handlingsplan for likestilling» uttalte statssekretæren følgende: «Vi lanserte for kort tid siden en handlingsplan for rekruttering av kvinner til Forsvaret. Hovedmålet for planen er at den totale andelen kvinnelig befal og vervede i Forsvaret skal økes til 7% innen år 2005 og samtidig vil vi intensivere arbeidet med rekruttering av kvinner til militær førstegangstjeneste.» Hovengen viste til at synliggjøringen av Forsvaret skal styrkes, med kvinner som en spesiell målgruppe, og det skal utarbeides informasjonsmateriell spesielt tilpasset kvinner som målgruppe.


Lagt inn 4 juni 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen