Historisk arkiv

Ny Befalsordning i Forsvaret

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Forsvarsdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Forsvarsdepartementet

Nr. 015/96
Dato: 22.03.96

Ny Befalsordning i Forsvaret

Regjeringen har i statsråd idag godkjent Stortingsproposisjon nr. 38 (1995-96) Om ny befalsordning i Forsvaret. Den nye befalsordningen skal rette opp utilsiktede virkninger i dagens befalsordning og skal i første rekke gi Forsvaret større muligheter til delegering, forenklet forvaltning, større fleksibilitet, bedre kontinuitet i stilling og legge tilrette for mer fleksible karriereveier. Som følge av en ny befalsordning vil det bli utarbeidet nytt personellreglement for forvaltning av yrkesbefal. For å imøtekomme framtidens krav til spisskompetanse innenfor ulike områder, legger ny befalsordning rammene for utvikling av både horisontale og vertikale karriereveier for offiserer på alle gradsnivåer. Ved Stortingets samtykke skal alt yrkesbefal forvaltes etter ny befalsordning fra 1 september 1998.

Den nye befalsordningen baseres på en utdannings-, avansements- og disponeringsordning. Utdanningsordningen gjøres mer fleksibel da det åpnes for å gjennomføre fordypningsutdanning ved universiteter og høgskoler både før og etter den toårige grunnleggende befalsutdanning. Det vil også være mulig å godskrive relevant sivil utdanning som tjenestetid i militær stilling (grad), regnet før fullført toårig grunnleggende befalsutdanning (ett skoleår pluss ett praksisår).

Avansementsordningen gir blant annet mulighet for avansement innen samme tjenestestilling. Den legger også til rette for større kontinuitet og lengre tid for befal ved tropp, kompani eller tilsvarende.

Den nye befalsordnings avansementsordning har følgende rammer:

  • Opprykk til sersjant/kvartermester gis etter gjennomgått og bestått befalsskole eller tilsvarende med minimums ett års varighet.
  • Opprykk til fenrik gis etter ett års tjeneste som sersjant/kvartermester.
  • Opprykk til løytnant gis etter fem års tjeneste som fenrik.
  • Opprykk etter søknad mot ledig stilling som kaptein/kapteinløytnant kan gis etter fem års tjeneste som løytnant, normalavansement til kaptein/kapteinløytnant oppnås for alle skikkede etter 14 års tjeneste som løytnant.
  • Opprykk til høyere grad skjer normalt etter søknad til stilling tillagt høyere grad. Departementet kan i visse tilfeller fravike dette.

Den nye befalsordnings disponeringsordning har følgende rammer:

  • Man opprettholder en kombinert disponeringsordning der befalet i første del av sin tjenestetid er underlagt et beordringssystem og i den resterende del et søknadssystem.
  • Befal skal være underlagt beordringssystemet fram til de oppnår tilsetting som kaptein eller etter ti års tjeneste som løytnant, avhengig av hva som inntreffer først.
  • Beordringsperioden for befal underlagt beordringssystemet skal som hovedregel være av minst tre års varighet.
  • Tilsetting som kaptein eller høyere grad skal foretas etter søknad mot stilling. Det medfører overgang til søknadssystemet.
  • Det vil fortsatt være behov for midlertidige beordringer uten villighet med en varighet inntil to år for hver beordring. Dette skal imidlertid begrenses til det strengt nødvendigste.
  • Befal underlagt søknadssystemet skal som hovedregel tjenestegjøre minst tre år i en stilling før vedkommende kan tiltre annen stilling på samme gradsnivå.

Departementet foreslår også at nedre grense for hva som skal være militære embeter endres fra dagens oberstløytnant/kommandørkaptein til oberst II/kommandør II. Dette vil på sikt redusere antall militære embeter fra dagens ca 750 til ca 200. Dette vil gi et bedre samsvar mellom antall embeter i Forsvaret og den øvrige statsforvaltning.

I proposisjonen drøftes hensiktsmessigheten av å endre dagens system med «Råd i tilsettingssaker» for militære tjenestemenn, og erstatte disse med «Tilsettingsråd» med tilsettingsmyndighet. På den måten kan yrkesbefal i fredstid gis sterkere medbestemmelsesrett i tilsettingssaker, og komme på linje med det som er praksis for statens øvrige tjenestemenn. Det fremmes imidlertid ingen forslag til endring.

For å stimulere til økt frivillig avgang for overtallig eldre yrkesbefal, foreslås forbedringer i ordningen med avskjed på på redusert lønn. Dette innebærer bl a at yrkesbefal som er 50 år eller eldre kan få pensjon med 60 prosent av lønnen.


Lagt inn 28 mars 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen