Historisk arkiv

Organisasjonsendringer i Forsvaret

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Forsvarsdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Forsvarsdepartementet

Nr. 027/96
Dato: 10.05.96

Organisasjonsendringer i Forsvaret

Regjeringa har i statsråd i dag godkjent St prp nr 59 (1995-96), Om visse organisasjons-endringer m v i Forsvaret. I proposisjonen foreslår Regjeringen å samlokalisere Forsvarets kompetansesenter for internasjonal virksomhet (FOKIV) og Akershus regiment (AKR) med Trenregimentet ved Sessvollmoen i løpet av 1998. Regjeringen foreslår også å nedlegge utdanningsvirksomheten ved Åsegarden garnison. Proposi-sjonen drøfter spørsmålet om å opprette to ekstra feltbataljoner i Distriktskommando Sør- og Vestlandet, noe Regjeringen ikke anbefaler.

Dessuten orienterer proposisjonen om at Forsvarsdepartementet ikke finner det hensiktsmessig eller økonomisk regningssvarende å etablere et eget kompetansesenter for baseforsvar. Departementet anbefaler at utredningene om samfunnsnyttig tjeneste ikke føres videre. Det foreslås også å delegere myndighet til å kunne foreta førtidspensjonering av egne sivilt tilsatte ved Forsvarets bygningstjeneste og Forsvarets forskningsinstitutt.

I 1995 vedtok Stortinget å opprette Forsvarets kompetansesenter for internasjonal virksomhet (FOKIV). Stortinget forutsatte at FOKIV skulle være endelig bemannet og i full drift i løpet av 1998. En interimorganisasjon har vært i drift siden 1 november 1995. Departementet mener at lokaliseringen av FOKIV både av faglige og økonomiske grunner må sees i sammenheng med lokaliseringen av Akershus Regiment, som blant annet har ansvaret for oppsetting av Hærens FN-styrker. Derfor foreslås en samlokalisering av FOKIV og Akershus Regiment med Trenregimentet ved Sessvollmoen i løpet av 1998. Samlokaliseringen krever en investering på 154 millioner kroner, og 75 prosent av kostnadene belastes prosjektet Forsvarets relokali-sering Gardermoen. De årlige forvaltnings-, drifts- og vedlikeholdskostnader er beregnet til om lag 4,3 millioner kroner.

I 1993 orienterte departementet Stortinget om at man senere ville vurdere om Åsegarden garnison burde legges ned fra 1997. Dette skulle sees i sammenheng med Heimevernets framtidige utdanningsbehov og eventuell ledig kapasitet ved andre garnisoner. Åsegarden garnison har i oppdrag å utdanne tre kompanier fram til og med juni 1996. Etter denne tid skal avdelingen utdanne ett kompani fram til 1 august 1997. Med en årlig utdanningskapasitet på ca 1000 mann, vil bare ca 20 prosent av garnisonens kapasitet være utnyttet. Hæren har ellers ingen aktivitet som det vil være naturlig å flytte til Åsegarden. Forsvarssjefen utreder for tiden en eventuell etablering av allierte treningssentre der Åsegarden vil være ett av flere aktuelle steder for lokalisering i Nord-Norge. Departementet mener imidlertid at et vedtak om å legge ned Utdanningsavdeling Åsegarden ikke vil ha konsekvenser for en eventuell senere etablering av et alliert treningssenter ved garnisonen. På denne bakgrunn foreslår Regjeringen å legge ned Utdanningsavdeling Åsegarden fra og med 1 august 1997.

I 1994 bad Stortinget Regjeringen vurdere en utvidelse av hærstrukturen i Distriktskommando Sør- og Vestlandet med to feltbataljoner. Disse vurderingene ble lagt fram i St prp nr 34 (1994-95). Ut fra de store kostnadene som forslaget ville innebære, anbefalte departementet at bataljonene ikke ble opprettet. Ved Stortingets behandling av St prp nr 1 (1995-96) vedtok Stortinget at Regjeringen skulle utarbeide et revidert kostnadsoverslag. Det er antatt at trusselen mot Sør-Norge i hovedsak vil bestå av mindre anslag mot territoriet eller mot installasjoner i form av terrorhandling og sabotasje. Departementet mener at en slik trussel bør møtes av lette, veimobile utrykningsavdelinger. Ut fra økonomiske såvel som operative forhold har departementet frarådd en utvidelse av krigsstrukturen i Sør-Norge.

Våren 1996 konkluderte et statssekretærutvalg med at det vil være teoretisk mulig å etablere samfunnsnyttig tjeneste som en alternativ tjenesteform for dem som ikke avtjente verneplikten. Aktuelle innsatsområder var miljøetaten, sosial- og helsesektoren, barne- og familietiltak mv. Imidlertid knytter det seg mange generelle problemer til en ordning med samfunnsnyttig tjeneste. Samlet gjorde disse problemene at utvalget ikke kunne anbefale å videreføre utredningene om samfunnsnyttig tjeneste. Denne vurdering har Regjeringen sluttet seg til.


Lagt inn 13 mai 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen