Historisk arkiv

Pressekommuniké fra Nordisk forsvarsministermøte i Lofoten, Norge, 20 - 21 mai 1996

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Forsvarsdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Forsvarsdepartementet

Nr. 033/96
Dato: 21.05.1996

Pressekommuniké fra Nordisk forsvarsministermøte i Lofoten, Norge, 20 - 21 mai 1996

Svolvær 21 mai 1996

Forsvarsministrene fra Danmark, Finland, Sverige og Norge avholdt sitt årlige vårmøte 20 - 21 mai 1996 i Vågan kommune i Lofoten, Norge. Fra Danmark deltok forsvarsminister Hans Hækkerup, fra Finland forsvarsminister Anneli Taina, fra Sverige forsvarsminister Thage G Peterson og fra Norge forsvarsminister Jørgen Kosmo.

På møtet ble følgende tema debattert; Utviklingen i det nordiske samarbeidet på det forsvarspolitiske området, kontakten mellom de nordiske land og de tre baltiske stater, den politiske utvikling i Russland, endrede sikkerhetspolitiske rammebetingelser i Europa, situasjonen i det tidligere Jugoslavia og det nordiske samarbeidet innen IFOR, Partnerskap for Fred-samarbeidet samt forsvarsrelaterte miljøspørsmål.

Med hensyn til det nordiske samarbeidet ble oppmerksomheten rettet mot den pågående planleggingen av den nordiske «In the Spirit of Partnership for Peace»-øvelsen som vil bli avholdt i Indre Troms våren1997. Beslutningen om å avholde en slik fellesnordisk øvelse ble fattet under det forrige forsvarsministermøtet, i Skagen, Danmark, november 1995. Øvelsen skal bidra til å utvikle gjensidig forståelse og samarbeid i fredsbevarende operasjoner mellom styrker fra de nordiske land. Under planleggingen av øvelsen vil det bli lagt stor vekt på erfaringene fra den nordisk-polske brigaden i IFOR, Bosnia, noe som vil gi en mest mulig realistisk og utbytterik øvelse.

For å styrke FNs kapasitet i forbindelse med fredsbevarende engasjement planlegges det avholdt nordiske seminarer som vil ha som mål å utdanne overordnet sivilt og militært personell med henblikk på ledelse av FN-operasjoner. Seminarene skal arrangeres på omgang mellom de nordiske land. Det første seminaret vil bli arrangert av Sverige allerede kommende høst, og vil være åpent for deltakere fra FN-medlemsland. Danmark vil arrangere det neste seminaret i 1997.

Ministrene gjorde opp status for den nordiske støtten til etablering av en baltisk fredsbevarende bataljon. Også på dette området har arbeidet kommet langt. De diskuterte de den nordiske innsatsen overfor de baltiske land på forsvarsplanleggingsområdet og utsendelse av baltiske kompanier til nordiske lands FN-styrker. Videre diskuterte de etablering av et baltisk luftovervåkningssystem.

Diskusjonen om situasjonen i det tidligere Jugoslavia ble preget av den pågående IFOR-operasjonen der de nordiske land sammen med Polen deltar med en brigade. Ministrene uttrykte tilfredshet over at partene i det alt vesentligste ser ut til å respektere de militære sider ved fredsavtalen og at den militære operasjonen forløper i henhold til planene. Innenfor IFOR går samarbeidet mellom NATO-land og land utenfor alliansen meget bra. Det ble imidlertid uttrykt bekymring over manglende forsoning mellom partene i området, og over at den sivile gjenoppbyggingen i Bosnia går sent. Det er nødvendig at IFOR utviser fleksibilitet og er med på å understøtte de sivile oppgavene.

Ministrene utvekslet synspunkter på de ulike utfordringer og muligheter som endringer i Europas sikkerhetsarkitektur åpner for. Både en framtidig utvidelse av NATO og den pågående regjeringskonferansen i EU vedrørende spørsmål av sikkerhetspolitisk karakter var temaer som ble berørt.

Russisk deltakelse er av stor betydning for utviklingen av Europas sikkerhet og stabilitet, og ministrene understreket betydningen av en fortsatt tett dialog med Russland. Ministrene understreket også den sikkerhetspolitiske betydningen av CFE-avtalen for alle de nordiske land.

Ministrene diskuterte forøvrig det danske initiativ om opprettelse av en brigade til hurtig innsetting i fredsoperasjoner for FN, og nordisk samarbeid med Russland, deriblant det pågående forsvarsrelaterte miljøsamarbeidet mellom Norge og Russland.

Neste forsvarsministermøte vil finne sted i Kalmar, Sverige, i oktober 1996.


Lagt inn 22 mai 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen