Historisk arkiv

Statens kantiner omdannes fra forvaltnings-bedrift til statsforetak

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Forsvarsdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Forsvarsdepartementet

Nr. 028/96
Dato: 10.05.96

Statens kantiner omdannes fra forvaltnings-bedrift til statsforetak

Regjeringen har i statsråd i dag godkjent St prp nr 61 (1995-96), Nye styrings- og organisasjonsformer for Statens kantiner og andre støttevirksomheter i Forsvaret. Regjeringen foreslår å omdanne forvaltningsbedriften Statens kantiner til et statsfore-tak med virkning fra 1 januar 1997. Dette innebærer blant annet at Statens kantiner blir en mer selvstendig virksomhet med en mer markedsrettet organisasjonsform som etter en tid må konkurrere om kundene både innen Forsvaret og i staten ellers.

Statens kantiner er i dag en forvaltningsbedrift underlagt Forsvarsdepartementet. Statens kantiner er landets største kantineoperatør med ca 300 heltidsansatte, 400 deltidsansatte og 400 timelønnede etter behov. Budsjettet er på vel 300 millioner kroner i året. Virksomheten er organisert i to divisjoner, Forsvarets kantiner og Statens lunsjromstjeneste.

Hovedmålet for Forsvarets kantiner i dag er å være en viktig del av vernepliktige mannskapers velferdstilbud. Derfor skal det normalt etableres kantiner ved alle forlegninger som har mannskaper i tjeneste. Hovedmålet for Statens lunsjromstjeneste er, som et ledd i personalforvaltningen i staten, å etablere lunsjrom ved statlige institusjoner der det er ønskelig og samtidig økonomisk grunnlag for driften.

Departementet legger vekt på at Statens kantiner holdes samlet slik at stordriftsfordeler kan utnyttes for å sikre et konkurransedyktig, pålitelig og profesjonelt tilbud om kantinedrift både i Forsvaret og ellers i statsforvaltningen. Det forutsettes at kantinetilbudet til soldatene i Forsvaret skal være minst like godt som før.

Et statsforetak er et selvstendig selskap, med staten som ansvarlig eier og hvor departementet gjennom foretaksmøtet utøver den øverste myndighet. Den forretningsmessige del av virksomheten kan drives i en organisasjon som er tilpasset markedets spilleregler og krav til effektivitet, lønnsomhet og fornyelse.


Lagt inn 13 mai 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen