Historisk arkiv

Stortingsproposisjon om endringer i hærens verkstedsorganisasjon på østlandet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Forsvarsdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Forsvarsdepartementet

Nr. 002/96
Dato: 12.01.96

Stortingsproposisjon om endringer i hærens verkstedsorganisasjon på østlandet

REGJERINGEN FREMMET I STATSRÅD I DAG ST PRP NR 30 (1995-96) OM VISSE ENDRINGER I HÆRENS VERKSTEDORGANISASJON PÅ ØSTLANDET. FORSVARSDEPARTEMENTET FORESLÅR NOK EN GANG EN DELT LØSNING MELLOM TRANDUM TEKNISKE VERKSTED OG DET FRAMTIDIGE RENA TEKNISKE VERKSTED.

PROPOSISJONEN ER ET REVIDERT OPPLEGG FOR HVORDAN HÆRENS VERKSTEDBEHOV I DET INDRE ØSTLANDSOMRÅDET SKAL DEKKES, OG DEN ER EN OPPFØLGING AV STORTINGETS VEDTAK I FORBINDELSE MED ST PRP NR 34 (1994-95) OM HÆRENS VERKSTED- OG LAGERORGANISASJON M M.

Samtidig med vedtaket om hovedflyplass på Gardermoen ble det fattet vedtak om å relokalisere Søndenfjeldske dragonregiment, Hærens jegerskole og Trandum tekniske verksted til Rødsmoen (Rena) i Åmot kommune. Men utviklingen i hærstrukturen gjør at en del av forutsetningene for dette vedtaket har endret seg. Hærens virksomhet i romeriksområdet er blitt vesentlig større, og salgsverdien av Trandum tekniske verksted er atskillig mindre enn opprinnelig forutsatt. En relokalisering av virksomheten ved Trandum tekniske verksted til Rena blir derfor langt mer kostnadskrevende enn tidligere beregnet.

Regjeringen gjorde Stortinget oppmerksom på disse omstendighetene i St prp nr 34 (1994-95). Der ble det anbefalt at Stortinget skulle gjøre om sitt tidligere lokaliseringsvedtak og i stedet gå inn for en delt løsning mellom Trandum og Rena.

Stortinget mente imidlertid at det ikke var presentert tilstrekkelig økonomiske grunner til å gjøre om vedtaket, og opprettholdt derfor sitt vedtak om en relokalisering av Trandum tekniske verksted til Rena. Stortinget fattet også et tilleggsvedtak om at Regjeringen skulle komme tilbake med et revidert opplegg for verkstedtjenesten i det indre østlandsområdet, blant annet en oppdatering av de økonomiske konsekvensene av Stortingets vedtak om å flytte hele Trandum tekniske verksted til Åmot kommune.

Nye økonomiske utredninger ble foretatt, og de ga som resultat at en delt løsning mellom Trandum og Rena vil være langt mindre kostnadskrevende enn ett stort verksted på Rena. I tråd med Forsvarssjefens anbefaling foreslår derfor departementet nok en gang en delt løsning mellom Trandum tekniske verksted og det framtidige Rena tekniske verksted. Dette innebærer at systemvedlikeholdskompetansen på stridsvogn Leopard flyttes til Rena, og at verkstedet på Trandum gjennomfører komponentvedlikehold og avdelingsvedlikehold for avdelingene i romeriksområdet og Oslo. Forsvarsdepartementet mener dette er både faglig og økonomisk sett den beste løsningen.


Lagt inn 15 januar 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen