Historisk arkiv

Åpning av Forsvarets stabsskole

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Forsvarsdepartementet


Forsvarsminister Jørgen Kosmo

Åpning av Forsvarets stabsskole

Oslo, 4. september, 1995

Ders majestet
Forvarssjef
Mine damer og herrer

Åpningen av Forsvarets stabsskole i dag markerer en viktig milepæl for Forsvaret. Sammenslåingen av de forsvarsgrenvise stabsskoler til en felles skole ble initiert gjennom St meldingen «Om utdanning i Forsvaret». Erfaringene med den tidligere stabsskoleutdanningen var stort sett gode, men vi så mulighetene for en mer ressursbesparende organisasjon og at en felles stabsskole i høyere grad enn tidligere ville kunne legge større vekt på Forsvarets samlede virksomhet og fremtidige behov.

Forsvarets stabsskole er landets høyeste fagmilitære utdanningsinstitusjon og vil i høy grad bidra til å forme våre fremtidige toppledere. Skolen skal ikke bare drive utdanning, men også være et viktig kompetansesenter for utvikling av doktriner innen sentrale militære fagområder.

Langtidsmeldingen for inneværende planperiode fokuserer på kvalitet i alle ledd. Et tallmessig mindre forsvar skal kompenseres med kvalitet. Dette er nødvendig for å kunne operere i et moderne stridsmiljø. Nytt og moderne materiell stiller derfor personellet overfor nye utfordringer. Kunnskap og kompetanse er viktige stikkord her. Jeg vil også hevde at kravene som stilles til de militære ledere fra soldatene, er skjerpet. Soldatene stiller krav om en meningsfylt utdanning, og de er opptatt av at utdanningsmålene nås. Denne trenden må vi for all del ta vare på og følge opp videre.

Forsvaret har lange og gode tradisjoner innen utdanning. Våre utdanningsinstitusjoner er respektert også i det sivile samfunn, spesielt innen lederutdanning. Det er innlysende at det er Forsvarets behov som skal være styrende for den militære utdanningen. Men samfunnet rundt oss går videre, fokus settes på internasjonale spørsmål, miljøvern og økonomistyring. Ny undervisningsteknologi innføres i stadig større grad. Det settes krav til et ryddig og godt forhold til arbeidstakerorganisasjonene. Dette er forhold som også vi må ta inn over oss og følge opp ved våre utdanningsinstitusjoner.

Jeg er for min del også opptatt av at Forsvarets stabsskole fanger opp den nye tids utfordringer som favner ut over det som tradisjonelt har blitt definert som fagmilitære områder. De endrede sikkerhetspolitiske forutsetninger med større vekt på internasjonale fredsoperasjoner, gir nye utfordringer for Forsvaret. Skal vi løse disse må vi som en grunnleggende faktor ha et offiserskorps som ikke bare behersker den militærfaglige delen. Det å kunne samarbeide med andre nasjoner av ulik kulturell og etnisk bakgrunn, evne til å håndtere kritiske situasjoner, og vise respekt for menneskeverdet - er egenskaper som står sentralt. Jeg er glad for å kunne si at norske offiserer gjennom sitt internasjonale virke har vunnet anerkjennelse nettopp for disse egenskapene.

Våre militære ledere utdannes ikke bare for å løse oppgaver i krise og krig. Langtidsmeldingen setter store krav til fredsdriften. Som alle vet må driftsutgiftene reduseres for å gi rom for helt nødvendige materiellinvesteringer. Tverrprioriteringer må derfor foretas med henblikk på å oppnå maksimal effekt av investeringene. Forsvarsgrenene må ha forståelse for at sektortenking må vike framfor helhetsløsninger. Det må skapes forståelse for hensikten med våre styringsdokumenter, hvordan de er bygget opp, kravene til kvalitet og hvordan samspillet mellom Forsvarets overkommando og Forsvarsdepartementet skal være. Jeg stiller da spørsmålet - hvilken institusjon er bedre egnet enn Forsvarets stabsskole til å fokusere på dette? Svaret gir seg selv.

Jeg er fornøyd med det forarbeidet som er nedlagt i utredningene om en felles stabsskole. Man vil sikkert finne ut underveis at justeringer må foretas. Det er naturlig. Men kursen er staket ut og forholdene lagt til rette for en god utvikling av Forsvarets stabsskole. Med dette ønsker jeg skolesjef, tilsatte og elever lykke til på veien videre.


Lagt inn 15 september 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen