Historisk arkiv

Om Hærens verksted- og lagerorganisasjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Forsvarsdepartementet


Forsvarsminister Jørgen Kosmo

Om Hærens lager- og verkstedorganisasjon

Stortingets behandling av Innst. S. nr. 193 (1994-95) til St.prp.nr. 34 (1994-95)

Stortinget, Oslo, 12 juni 1995

Selvsagt er det slik at Stortinget bestemmer både hvilken struktur man skal ha på verkstedene, og hvilken struktur man skal ha på de avdelinger som man har i Forsvaret, etter en forutgående saksbehandling og vedtak i Stortinget. Dersom Stortinget vedtar at vi skal ha to ekstra feltbataljoner på Vestlandet, men med lavere standard enn for øvrig, er det Stortingets selvklare rett å gjøre det. Jeg respekterer det fullt ut.

Det som jeg imidlertid har søkt å gjøre oppmerksom på, er at de avdelinger som skal være beredt til å forsvare dette landet i tilfelle krig, må ha en viss kvalitet på sin utrustning og sitt materiell hvis vi skal kunne forlange at de skal operere i et moderne stridsmiljø, og at vi ut fra det vi har av midler, er nødt til å prioritere ganske hardt for å få slike avdelinger - hvis det skulle bli slik at noen av disse avdelingene i tilfelle krig eller krise skulle være nødt til å ta støyten. Det har nemlig ikke vært slik, heldigvis har det ikke vært slik! I 50 år har vi levd i fred, og ingen av våre ulike bataljoner har vært nødt til å ta støyten. Hvis Stortinget bestemmer at vi skal ha to feltbataljoner på Vestlandet med en lavere standard, så er det Stortingets valg, og det vil selvsagt bli respektert fullt ut. Men Stortinget må da være klar over at disse avdelingene ikke vil være slik oppsatt at de kan utøve strid i et moderne stridsmiljø.

Ellers har jeg følt det slik at en del av de talerne som har hatt ordet her, har vært noe kritisk til de økonomiske beregningene som vi har gjort. Jeg må si at jeg forstår ikke hva man er kritisk til. Vi har gjennom en markedsanalyse for hva man kan forvente å få for Trandum tekniske verksted ved salg fått det korrigerte tall. Er det kritikkverdig av meg å gjøre Stortinget oppmerksom på at det tallet man opererte med i 1992 på 200 mill kr, sannsynligvis er feil? Den mest realistiske prisen er 42 mill kr. Skulle jeg latt være å gjøre oppmerksom på det? Er det en ubehagelig sannhet å måtte møte at markedssituasjonen nå i dag ikke er slik som man trodde den forhåpentligvis var i 1992? Den markedsanalysen som er gjort, er det beste man kan få gjort uten faktisk å selge verkstedet. Men det høres ut på noen av debattantene her som hovedhensikten med hele denne operasjonen skal være å bli kvitt Trandum tekniske verksted uansett, koste hva det koste vil. Dette er det beste og flotteste verkstedet som vi har i hele det norske forsvaret, og det skal det liksom være om å gjøre å bli kvitt fordi man skal oppfylle en del andre hensyn! Det høres ut til at alt annet som vi har av verksteder og verkstedlokaler i østlandsområdet, skal beholdes av en eller annen grunn, mens Trandum for enhver pris skal selges. Forstå det den som kan, jeg forstår det ikke.

På Rena vil vi få et tipp topp verksted for Kavaleriet, mens vi i Trandum tekniske verksteds lokaler skulle ha komponentoverhalingsverksted for Forsvaret totalt sett - det skulle være Romerike tekniske verksted. Og hva er galt i det, når dette er det beste versktedbygget vi har? Men nei, det høres ut til at vi fullt ut skal flytte den delen av komponentoverhalingsverkstedet som skal være tilknyttet Kavaleriet, til Rena, og så skal vi bygge et nytt verksted en eller annen plass ellers i østlandsområdet for å oppfylle de andre av Forsvarets behov som er framkommet gjennom den omorganisering av Hæren som vi har gjort. Ja, hvis Stortinget fatter vedtak om det, skal jeg selvsagt lojalt følge det opp. Men verken Elverum eller Årnes vil ha kapasitet til å ivareta det behovet. Vurderingen må da være å bygge nytt hvis Stortinget mener at Trandum for enhver pris er ubrukbart - selv om alle støymålinger som er gjort, viser at verkstedet der fullt ut kan brukes også etter at flyplassen er satt i drift. Det er en prioritering som Stortinget står fritt til å velge. Men jeg må få lov til å ta igjen når man mener at man foretar det valget på grunn av forskjellige økonomiske beregninger, for det stemmer ikke. Vi har lagt fram de konkrete tall slik som de foreligger i dag.

Jeg må da vurdere den debatten som har vært. Representanten Johan J Jakobsen var meget klar i sin tale. Det var lett å forstå hva han mente. Jeg må si at jeg føler meg ikke like klart orientert på bakgrunn av representanten Hernæs' forklaring på hvorfor man går inn for dette valget. Så vi får etterpå vurdere debatten og se den sammen med vedtaket. Men det er helt åpenbart at hvis Stortinget mener at Trandum tekniske verksted for enhver pris skal legges ned, skal vi lojalt følge det opp.

Jeg reagerer også på at man påstår at Forsvarsdepartementet ikke utreder saker grundig nok fordi det er sprik mellom Forsvarsdepartementets og forsvarsjefens holdning til hva som vil være den beste verkstedstrukturen, og Søndenfjeldske dragonregiment, som er av en annen oppfatning. Jeg må da si: Det kan ikke være de enkelte enheter i Forsvaret som skal sitte med sannheten. Det må jo være en total militærfaglig vurdering som forsvarssjefen står for, og etterpå en overprøving av denne militærfaglige vurdering og en økonomisk/politisk vurdering som gjøres av departementet, som forhåpentligvis skal være det som skal gi grunnlaget for hva som er det beste for Forsvaret, totalt sett. Jeg vil avslutningsvis bare si at dersom man skal forholde seg til de ulike deler av Forsvaret, og hva de enkelte deler av Forssvaret mener er rett for sin del uten å ta hensyn til Forsvaret som helhet, så vil vi i hvert fall ikke ha sjanse til å komme i land i den nye strukturen, med de store behov vi har for investeringer i materiell i framtida.

Lagt inn 12 juli 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen