Historisk arkiv

Fiskeriminister Jan Henry T. Olsen åpnet Aqua Nor 95: Store muligheter for vekst i oppdrettsnæringa

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Fiskeridepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Fiskeridepartementet


NR. 44/95, 9. august 1995

Fiskeriminister Jan Henry T. Olsen åpnet Aqua Nor 95:

Store muligheter for vekst i oppdrettsnæringa

Oppdrettsnæringa er inne i en positiv utvikling og kan vise til svært gode resultater de siste par år. En sterk økning i produksjonen har gått sammen med tilsvarende økning i markedsmulighetene. Interessen for å videreutvikle fiskeoppdrett internasjonalt er større en noen gang. Ser vi framover må vi vente at økt etterspørsel etter fiskeprodukter i verden ikke kan tilfredsstilles av fisk fra de tradisjonelle fiskerier, der de fleste bestandene i dag er fullt utnyttet og til dels overbeskattet. Økningen i etterspørselen må tilfredsstilles av vekst i oppdrettsnæringa, sa fiskeriminister Jan Henry T. Olsen da han onsdag åpnet den internasjonale fiskeoppdrettsmessa Aqua Nor 95 i Trondheim.

Aqua Nor er verdens fremste messe i sitt slag og samler i år 245 utstillere, som representerer 482 bedrifter fra 22 land. Parallelt med Aqua Nor arrangeres den internasjonale forskningskonferansen "Aquaculture Europe 95".

Fiskeriministeren understreket at han har stor tru på oppdrettsnæringas framtid:

Vi kan se at potensialet for vekst finnes både i de tradisjonelle oppdrettsartene og i satsing på nye arter. Oppdrett inngår som en viktig del i kystnæringsbegrepet vårt - i samspillet mellom tradisjonelle fiskerier, oppdrett, mulig havbeite, fiskeindustri og turisme. Til sammen skal disse næringene skape vekst og utvikling langs vår lange kyst, og bidra vesentlig til næring og handel for Norge som nasjon. Dette går da også klart fram av regjeringas havbruksmelding som vi la fram for vel en måned siden, med tittelen "Havbruk - en drivkraft i norsk kystnæring", sa fiskeriminister Jan Henry T. Olsen.

Olsen understreket at til tross for oppdrettsnæringas korte historie er den i dag en av Norges fremste næringer, og den som har de største utviklingsmulighetene. Eksportverdien utgjorde i fjor 6,8 milliarder kroner, og det vil bli en ny økning i år. Produksjonen er seksdoblet på ti år og utgjorde i fjor 225.000 tonn. Sammen med innsatsen fra næringas side har utbygginga av den offentlige infrastrukturen gjort det mulig å utnytte Norges naturgitte forutsetninger. Også på teknologisiden er Norge i dag blant de ledende i verden.

Jan Henry T. Olsen viste til stortingsmeldinga om havbruk der regjeringa går inn for økt satsing på oppdrett av nye arter samtidig som det legges opp til en videreføring av hovedtrekkene i dagens havbrukspolitikk. Regjeringa har fått utarbeidet forslag til strategi for ny næringsutvikling knyttet til kveite, kamskjell og oppdrettsutstyr. Regjeringa går videre inn for en forenkling av konsesjonssystemet, slik at det blir bare to typer konsesjoner, en for fisk og en for skalldyr.

Det er viktig å ha en havbruksnæring som spiller på lag med naturen og medvirker til å fremme et rent og godt kystmiljø. Tilgangen på tilstrekkelige og egnede lokaliteter er en forutsetning for videre utvikling av oppdrettsnæringa i en miljø- og helsemessig forsvarlig form. Det er behov for å videreutvikle en helhetlig politikk for vern og bruk av sjøområder, og for å løse og begrense konflikter mellom bruk og vern vil fiskerimyndighetene være en aktiv deltaker i kystsoneplanleggingen.

Selv om etterspørselen etter fisk øker er det likevel en utfordring å utvikle markedene for å sikre avsetninga fra en økt produksjon. Det er også en utfordring å øke bearbeidinga av råstoffet slik at en får mer ut av hvert kilo fisk. Jeg vil understreke at det er næringa selv som må ha ansvaret for produksjonsutviklinga og produksjonstilpassinga. Regjeringa vil derfor fremme lovforslag som legger til rette for dannelse av produsentorganisasjoner som kan foreta slike tilpasninger, sa Jan Henry T. Olsen.

Fiskeriministeren fastslo at Aqua Nor-messa i Trondheim er det viktigste møtestedet for de som arbeider i internasjonal akvakultur. Messa har stor betydning for næringas videre utvikling. Aqua Nor presenterer hele mangfoldet innen fiskeoppdrett og den teknologien som hører med. Ved siden av selve produksjonen av fisk og skalldyr gjelder det også utstyrsproduksjon, forskning, finansiering, foredling, markedsføring og eksport, sa fiskeriministeren og understreket at utstyrssektoren er blitt en vekstnæring i seg selv:

Framgangen i oppdrettsnæringa skaper også store muligheter for utstyrsprodusentene. Kanskje er det her sysselsettingsgevinsten først og fremst ligger. Med utgangspunkt i produksjon av utstyr til hjemlig oppdrett utvikler utstyrsprodusentene seg som en egen næring med store eksportmuligheter, og de er blitt ei viktig vekstnæring for Norge.


Lagt inn 9 august 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen