Historisk arkiv

Lisensiering av svenske fartøyer i norsk sone for 1995

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Fiskeridepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Fiskeridepartementet


NR. 43/95, 21. juli 1995

LISENSIERING AV SVENSKE FARTØYER I NORSK SONE FOR 1995

Norge og EU har inngått en avtale om lisenser for svenske fartøyers fiske i norsk sone i 1995. Avtalen følger av at de lisensdrøftelser som fant sted 5. juli 1995 ikke ble sluttført og at det således var nødvendig å gjenoppta drøftelsene for å fastsette vilkårene for det svenske fisket i norsk sone for 1995.

Etter avtalen vil svenske fartøyer kunne fiske de kvotene de er tildelt på fellesbestander i EUs interne fordeling også i norsk sone. Det er bl. a. snakk om 150 tonn torsk, 450 tonn hyse, 4.480 tonn sild og 3.365 tonn makrell. De nye lisensene kommer i tillegg til de lisenser Sverige er tildelt på tradisjonelt nivå etter den tidligere inngåtte nabolandsavtalen. Sverige er tildelt det samme antall makrellisenser som for 1994.

Lisensarrangementet for 1995 har sin bakgrunn i at Norge og EU har inngått to kvoteavtaler for 1995. Den ene avtalen er mellom Norge og EU etter samme mønster som de tidligere kvoteavtalene fra tiden før EU ble utvidet med nye medlemmer. Dessuten er nabolandsavtalen om svensk fiske i norsk sone videreført etter samme mønster som tidligere, selv om Sverige ble medlem av EU fra siste årsskifte.

Lisensarangementet for 1995 innebærer altså at svenske kvoter også kan utnyttes i norsk sone, men innenfor rammen av kvoteavtalen mellom Norge og EU. Dette arrangementet representerer derfor ikke økte kvoter til EU i norsk sone, eller en økning av de samlede svenske kvotene i Nordsjøen.


Kontaktperson:
Prosjektleder Dag Erling Stai, telefon 22 34 64 45
Lagt inn 2 august 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen