Historisk arkiv

Regler for levering levering av råstoffer fra utenlandske fartøy

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Fiskeridepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Fiskeridepartementet


NR. 38/95, 4. juli 1995

REGLER FOR LEVERING AV RÅSTOFF FRA UTENLANDSKE FARTØY

Fiskeridepartementet ber nå Norges Råfisklag og Fiskerinæringens Landsforening (FNL) om sammen å finne fram til felles regler for hvordan leveranser av råstoff til fiskeindustrien fra utenlandske fartøy skal gjennomføres.

Bakgrunnen for henvendelsen fra departementet er de leveringsproblemene som i perioder preget årets vårtorskefiske i Øst-Finnmark. På grunn av stor deltakelse og godt fiske i et konsentrert område oppsto det kapasitetsproblemer ved mottaksanleggene i de fiskeværene som lå nærmest opp til fangstfeltene. Samtidig gjorde langsiktige leveringsavtaler det nødvendig for fiskeindustrien å prioritere leveranser fra russiske fartøy. Dette medførte igjen at norske fiskere fikk avsetningsproblemer for sine fangster.

Utenlandske fartøy har i dag fri adgang til å ilandføre og levere fangster i Norge. Departementet har imidlertid tidligere gjort det klart at lovverket gir norske fiskerimyndigheter adgang til om nødvendig å forby og regulere levering av fangster fra utenlandske fartøy dersom slike leveranser er til hinder for avsetningen.

Fiskeridepartementet håper imidlertid at framtidige avsetningsproblemer kan unngås ved at Norges Råfisklag og FNL nå sammen utarbeider felles regler for håndtering av slike uheldige situasjoner.

Kontaktperson: Byråsjef Knut Sverdrup, telefon 22 34 64 64


Lagt inn 18 juli 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen