Historisk arkiv

Styrket kvotekontroll i Nordsjøen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Fiskeridepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Fiskeridepartementet


NR. 39/95, 11. juli 1995

STYRKET KVOTEKONTROLL I NORDSJØEN

En ordning med faste kontrollsoner skal gi bedre kontroll med fisket etter makrell

i Nordsjøen. Ordningen som Fiskeridepartementet nå iverksetter skal hindre at utenlandske fiskefartøy ulovlig fører fangster fra norsk sone ut for så å la fangstene bli registrert som fanget utenfor den norske fiskerisonen.

- Uregelmessighetene som tidligere har vært registrert i forbindelse med utenlandske fartøys fiske etter makrell i Nordsjøen gjør det nødvendig å styrke kontrollen med dette fisket, sier fiskeriminister Jan Henry T. Olsen. - Den kontrollordningen som nå innføres vil kunne hindre at fartøy som fisker i norsk økonomisk sone avslutter fisket og går ut av sonen uten å melde inn fangstene for så å registrere de samme fangstene som tatt utenfor norsk sone.

De nye kontrollbestemmelsene pålegger med virkning fra 11.juli samtlige utenlandske fartøy med lisens for å fiske etter makrell i norsk økonomisk sone å melde seg for kontroll etter avsluttet fiske før de forlater norsk sone. Kontrollen skal i praksis skje ved at fartøyene blir pålagt å passere et av tre på forhånd bestemte avgrensede havområder der kystvakten vil være på plass for å foreta nødvendig kontroll av fangstene. De fartøyene som omfattes av ordningen vil også blir underlagt kontroll når de fisker etter andre fiskeslag, eksempelvis sild.

- Kontrollordningen som innføres er for innværende år i første rekke ment som en prøveordning. Erfaringene fra kontrollvirksomheten i år vil så være retningsgivende for hvordan denne kontrollordningen skal videreføres. For norske fiskerimyndigheter er det imidlertid viktig å få til ordninger som gir oss kontroll med fisket og ressursuttaket, sier statsråd Jan Henry T. Olsen.

Norske fartøy som fisker makrell og sild er allerede underlagt egne kontrollordninger, og omfattes derfor ikke av de nye bestemmelsene.

Kontaktperson: Førstekonsulent Roald Paulsen, telefon 22 34 64 69


Lagt inn 18 juli 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen