Historisk arkiv

Utvikling av miljøvennlig utstyrsindustri for havbruksnæringen kan gi økt sysselsetting

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Fiskeridepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Fiskeridepartementet


NR. 50/95, 19. oktober 1995

Utvikling av miljøvennlig utstyrsindustri for havbruksnæringen kan gi økt sysselsetting

Mulighetene for mer miljørettet videreutvikling av den norske utstyrsindustrien for havbruksnæringen skal utredes nærmere. Fiskeridepartementet har nå i samarbeid med Statens Forurensningstilsyn, SFT, bedt Akva Instituttet AS i Trondheim om å utarbeide et strategidokument for hvordan utstyrsindustrien skal kunne utnytte utviklinga innen havbruksnæringen. Strategidokumentet vil inngå som en del av oppfølgingen av utviklingsmulighetene og miljøutfordringene som omtales i stortingsmeldingen om havbruk.

I en tidligere utredning som Akva Instituttet AS og Marintek har laget for Norges Forskningsråd heter det at videre utvikling av den norske utstyrsindustrien utgjør et betydelig potensiale når det gjelder økt verdiskapning og sysselsetting innen havbruksnæringen. Det blir i utredningen blant annet vist til de mulighetene som ligger i det globale markedet for utstyr til oppdrett av fisk og andre marine arter. Sysselsettingspotensialet ved en slik industriutvikling blir anslått til å utgjøre mellom 5 000 og 10 000 nye arbeidsplasser.
SFT har i tillegg siden 1992 hatt et eget «Program for renere teknologi innen havbruk» som har vist at det er muligheter for ytterligere miljøforbedringer og økonomisk gevinst i havbruksnæringen. SFT mener utvikling av mer miljøvennlig oppdrettsteknologi kan bidra til å redusere miljøbelastningen.

Dette er basisen for det strategidokumentet som Akva Instituttet AS nå skal lage. Målet er å få utarbeidet en handlingsrettet strategi for videre utvikling av en miljørettet norsk utstyrsindustri. Utgangspunktet for arbeidet vil være den anleggs- og merdteknologien som er knyttet til dagens produksjonsformer for laks, men det vil også bli tatt hensyn til utviklingen innen oppdrett av ny arter som kveite og kamskjell. For å utløse eksportpotensialet vil det også bli fokusert på optimal organisering av utstyrsindustrien og hvordan norsk oppdrettsteknologi kan tilpasses mer eksotiske oppdrettsarter og miljøforhold.

En samlet gjennomgang av offentlige og private virkemidler for utstyrsindustrien vil inngå som en del av arbeidet med strategidokumentet. En viktig målsetting for dette arbeidet vil i tillegg bli å foreslå en mer samordnet bruk av offentlige virkemidler knyttet til forskning og utvikling, oppbygging av kompetanse, organisering, samarbeid mellom bedrifter, informasjon og markedsføring slik at disse virkemidlene skal kunne bidra til en realisering av det verdi- og sysselsettingspotensialet som ligger i utstyrsindustrien.
Arbeidet med strategidokumentet for videreutvikling av utstyrsindustrien for havbruksnæringen starter i oktober 1995 og skal være avsluttet i juni 1996.

Kontaktpersoner:
Prosjektleder Frode Blakstad, Akva Instituttet AS, tlf. 73 51 44 60
Førstekonsulent Andreas Stokseth, Fiskeridepartementet, tlf. 22 34 64 76
Avdelingsdirektør Terje Kronen, Statens Forurensningstilsyn, tlf. 22 57 36 43

Lagt inn 20 oktober 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen