Historisk arkiv

Lettere beskatning av kostgodtgjørelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Finans- og tolldepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Finansdepartementet


27 oktober 1995

Lettere beskatning av kostgodtgjørelse

Finansminister Sigbjørn Johnsen går inn for å lempe de nye reglene for beskatning av kostgodtgjørelse. I et brev til Arbeiderpartiets stortingsgruppe varsler han justeringer i det regelverket som skal gjelde fra 1. oktober 1995.

Utgangspunktet for det regulativet som nå gjelder er en avtale som ble inngått mellom Administrasjonsdepartementet og arbeidstakerorganisasjonene. Av dette følger det at statens satser for kostgodtgjørelse skal være satser som bare dekker merutgifter på tjenestereiser. Satsene er bare ment å dekke utgifter til kost ut over de utgiftene tjenestemannen ville ha hatt ved å bo hjemme:

"Dersom en skattyter får dekket kost etter regning på reiser med overnatting, skal det foretas beskatning av kostbesparelsen fra første døgn og det uansett om det beløpet det er krevd fradrag for ikke overstiger statens satser for kost. Det samme gjelder for skattytere som får gratis forpleining på reiser med overnatting. I slike tilfeller vil skattyteren få dekket alle utgiftene til kost og skal følgelig beskattes for besparelsen han har hatt ved ikke å spise hjemme. Særlig skatyytere som gjennom for eksempel administrativ forpleining får dekket et stort antall kostdøgn kan ha en betydelig besparelse ved å ikke spise hjemme."

Finansministeren har imidlertid forståelse for at ikke alle skattytere som får dekket kost etter regning eller er undergitt administrativ forpleining bør beskattes for dette fra første døgn.

- En slik beskatning kan blant annet medføre merarbeid og ekstra omkostninger for arbeidsgiver, påpeker han.

I brevet heter det videre at lempingen av beskatningen for skattytere som får dekket kost etter regning kan gjennomføres på flere måter:

(1) Ett alternativ kan være å gi en regel om at et visst antall døgn skal være unntatt fra beskatning. Dersom for eksempel de første 50 døgn var unntatt fra beskatning, ville de aller fleste med ordinær reisevirksomhet være unntatt fra fordelsbeskatningen. >

(2) En annen mulighet er å unnlate beskatningen av kostbesparelse for alle som reiser på regning eller er undergitt administrativ forpleining, så lenge refundert beløp er lik eller lavere enn statens satser for kostgodtgjørelse.

- Det må særskilt vurderes om også næringsdrivende skal unntas fra fordelsbeskatningen, og et slikt unntak vil uansett kreve en forskriftsendring, sier Johnsen.

Finansministeren tar sikte på at slike nye regler for kostbesparelse skal gjøres gjeldende fra 1. oktober 1995 så langt det er praktisk mulig, slik tilfelle er for statens nettosatser.


Kontaktperson:
Informasjonssjef Janne-Gro Rygg, tlf: 22 34 41 09, priv: 22 92 15 94, personsøker: 966 38481
Lagt inn 31 oktober 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen