Historisk arkiv

Nye regler om begrensning av beregnet personinntekt (TAK)

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Finans- og tolldepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Finansdepartementet


3 november 1995

Nye regler om begrensning av beregnet personinntekt (TAK)

Regjeringen har i statsråd i dag lagt fram Odelstingsproposisjon nr 7 (1995-96) om nye skatteregler om begrensning av beregnet personinntekt (tak).

Under behandlingen av Ot prp nr 19 (1994-95) i Stortinget i vår, ble det vedtatt at det skal gjelde en generell begrensning (tak) for beregnet personinntekt på 23 G dvs ca kr 900 000. For liberale yrker og tilsvarende erverv skal det likevel gjelde et høyt tak på 75 G, dvs ca kr 2,9 mill. Skattevirkningen av slike tak er at det ikke svares bruttoskatter (trygdeavgift og toppskatt) av inntekten over taket. Skattytere som tilordnes det generelle lave taket, men som har en beregnet personinntekt som før begrensningen overstiger 75 G, skal svare full bruttoskatt for den del av inntekten som ligger mellom 75 G og 127 G. For de høyeste personinntektene blir dermed bruttoskattebelastningen totalt den samme, uansett hvilket tak som anvendes.

Departementet har utarbeidet lovtekst og forskrift som avgrenser de gruppene som skal tilordnes det høye taket. Loven foreslås formulert generelt, slik at foretakseiere tilordnes det høye taket når deres arbeidsinnsats på grunn av bransje, særlige kvalifikasjoner eller andre forhold muliggjør en særlig høy foretaksinntekt. Dette kriterium uttrykker også begrunnelsen for å operere med et høyere tak enn ellers for virksomheter av denne karakter. En slik generell lovformulering forutsetter at det i forskrift gis utfyllende regler, bl a i form av en konkret bransjeopplisting, om hvilke yrkesgrupper som typisk vil være omfattet av det høye taket. En slik opplisting vil angi hovedområdet for det høye taket (75 G). Bransjeopplistingen framgår av proposisjonen.


Kontaktperson:
Informasjonssjef Janne-Gro Rygg, tlf: 22 34 41 09, priv: 22 92 15 94, personsøker: 966 38481


Lagt inn 6 november 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen