Historisk arkiv

Omlegging av bilavgiftene med vekt på miljø og sikkerhet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Finans- og tolldepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Finansdepartementet


3 november 1995

Omlegging av bilavgiftene med vekt på miljø og sikkerhet

Regjeringen foreslår å endre systemet for bilavgifter slik at sikre, miljøvennlige biler og personbiler generelt blir billigere mens varebiler og kombinerte biler blir dyrere enn i dag.

For personbiler foreslås engangsavgiften redusert med 4 prosent. Dette innebærer en gjennomsnittlig reduksjon på 2900 kroner og kommer i tillegg til den allerede foreslåtte toll-lettelsen på biler fra Japan og USA. I praksis vil virkningene av omleggingen variere fra bilmodell til bilmodell, og også mellom varianter av de ulike bilmodeller. Virkningen på utsalgsprisen vil avhenge av hvordan bilforhandlere og importører tilpasser prisene. Sammen med forslaget om å fjerne tollen på biler, forventer imidlertid finansministeren en merkbar nedgang i gjennomsnittsprisen på biler i det norske markedet.

Alternativt kunne en slik reduksjon i engangsavgiften for personbiler vært finansiert ved å øke bruksavgiftene noe. I statsbudsjettet for 1996 har en foreslått å fryse bensinavgiften ut fra blant annet grensehandelshensyn. Det har derfor framstått som mindre aktuelt å finansiere lavere engangsavgift med økte drivstoffavgifter. En økning i årsavgiften kunne vært et aktuelt alternativ. Regjeringen foreslår likevel i denne proposisjonen et provenynøytralt opplegg innenfor rammen av engangsavgiftene.

- Med dagens system er det et problem at biler med ekstra utstyr og innebygde egenskaper som fremmer miljø og sikkerhet, får økt importverdi og dermed også økt avgift. Hovedhensikten med de endringene vi foreslår er å rette opp slike uheldige utslag. Vi ønsker en sikrere og mer miljøvennlig bilpark. Samtidig er det fortsatt nødvendig å holde avgiftene på et høyt nivå av hensyn til statens inntekter, sier finansminister Sigbjørn Johnsen.

Engangsavgiften for personbiler beregnes i dag på grunnlag av kjøretøyenes importverdi og egenvekt. Regjeringen foreslår at engangsavgiften skal beregnes på grunnlag av kjøretøyenes vekt, motoreffekt og slagvolum. Verdiavgift beregnet på grunnlag av importverdi foreslås videreført for de aller dyreste bilene (over 170 000 kroner i importverdi).

- Det foreslåtte systemet vil ivareta hensynene til miljø og sikkerhet langt bedre. Utstyr og innebygde egenskaper som fremmer miljø og sikkerhet vil i motsetning til i dag i liten grad gi økt avgift. Videre vil systemet i større grad motivere bilkjøperene til å velge mer miljøvennlige biler - da disse som oftest veier mindre og har mindre motor. Omleggingen vil også gjøre det mye enklere å beregne avgiftene for importerte bruktbiler, påpeker Sigbjørn Johnsen.

Kombinerte biler, varebiler og minibusser mv. ilegges i dag en engangsavgift beregnet på grunnlag av importverdi. Avgiftsnivået her er langt lavere enn for tilsvarende biler avgiftslagt som personbiler. Det foreslås en omlegging gjennom to grep:

  • avgiften på disse kjøretøyene skal utgjøre en prosent av tallet som fremkommer ved å beregne avgiften på samme måte som for personbiler.
  • avgiftsnivået på disse kjøretøyene økes med om lag 40 prosent. Merinntektene ved denne avgiftsøkningen brukes til å redusere avgiftene for personbiler.

For varebiler innebærer økningen at avgiften i gjennomsnitt går opp med om lag 7 000 kroner, fra 16 000 kroner til 23 000 kroner, mens avgiften går opp med om lag 16 000 kroner for kombinerte biler, fra 41 000 kroner til 57 000 kroner. Varebiler og kombinerte biler vil etter forslaget avgiftslegges med henholdsvis 23 prosent og 35 prosent av avgiften på en tilsvarende bil avgiftslagt som personbil.

linkdoc006005-070026#docVedlegg til pressemelding: St prp nr 1 Tillegg nr 3 (1995-96) om endringer i kjøretøyavgiftene


Kontaktperson:
Informasjonssjef Janne-Gro Rygg, tlf: 22 34 41 09, priv: 22 92 15 94, personsøker: 966 38481


Lagt inn 3 november 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen