Historisk arkiv

Ekspertutredning om næringslivets konkurranseevne

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Finans- og tolldepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Finansdepartementet


15. mars 1996

Ekspertutredning om næringslivets konkurranseevne

Det er i dag nedsatt en ekspertgruppe som skal belyse norsk næringslivs generelle konkurranseevne overfor andre land. Arbeidet er igangsatt av Finansdepartementet, Nærings- og energidepartementet og Utenriksdepartementet i fellesskap. Ekspertgruppen skal avgi rapport til de tre departementene innen 1. juli 1996.

Spørsmål om næringslivets rammebetingelser og konkurransedyktighet vil stå sentralt i Regjeringens Langtidsprogram som skal legges fram våren 1997. For å gi en faglig beskrivelse av viktige faktorer som påvirker norsk næringslivs konkurranseevne, er det nedsatt en ekspertgruppe.

Gruppen skal gi en oversikt over virkningene av endringer som har funnet sted de siste 10-15 årene i retning av mer internasjonale markeder for kapital og arbeidskraft.

På denne bakgrunn skal gruppen vurdere hvordan den økonomiske politikken, herunder utforming av skatte- og avgiftssystemet, ut fra en prinsipiell helhetsvurdering best mulig kan sikre norsk næringslivs konkurranseevne i årene framover. Vurderingen skal omfatte norsk konkurranseutsatt virksomhet generelt, både i forhold til produksjon i Norge, virksomhet som drives fra Norge, samt utenlandsetablert norsk virksomhet.

Utredningen skal også inngå som en del av Regjeringens arbeid med en helhetlig næringsstrategi i Langtidsprogrammet 1997-2000 og oppfølgingen av det næringspolitiske utvalget (Henriksen-utvalget).

Ekspertgruppen har følgende sammensetning:

Visesentralbanksjef Jarle Bergo (leder), Norges Bank
Professor Victor Norman, Agder Distriktshøyskole
Professor Kåre P. Hagen, Norges Handelshøyskole
Førsteamanuensis Linda Orvedal, Norges Handelshøyskole
Forsker Kjersti-Gro Lindquist, Statistisk sentralbyrå


Informasjonssjef Anne-Sissel Skånvik, tlf: 22 24 41 09, priv: 66 78 77 96, personsøker: 966 38481


Lagt inn 18 mars 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen