Historisk arkiv

En politikk for forstatt fall i ledigheten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Finans- og tolldepartementet

Informasjonssjef Anne-Sissel Skånvik, tlf: 22 24 41 09, priv: 66 78 77 96, personsøker: 966 38481

Pressemelding 4. oktober 1996

Internett adresse: http://odin.dep.no/bud97/

__________________________________________________________________________

- En politikk for forstatt fall i ledigheten

– Godt samarbeid har gitt resultater. Nå står vi overfor et viktig veivalg, sier finansminister Sigbjørn Johnsen ved framleggelsen av stats- og nasjonal-budsjettet 1997.

– Nesten 120 000 flere er i arbeid for tre år siden, og antallet arbeidsledige er på vei ned. Prisstigningen holder seg lav. Norsk økonomi er inne i periode med sterk vekst i sysselsetting, produksjon og inntekter. Om vi ser på andre land i Europa, er vi i en misunnelsesverdig situasjon.

– Dette er resultater av mange års arbeid med å rette opp norsk økonomi. Ikke minst har samarbeidet mellom myndighetene og partene i arbeidslivet vært viktig. Partene har blitt enige om lave lønnstillegg i kroner og øre, og myndighetene har brukt budsjettet aktivt til å stabilisere den økonomiske utviklingen, sier Johnsen.

–Nå må vi legge til rette for en videre nedgang i arbeidsledigheten. Vi må føre videre en politikk som tar vare på de resultatene som er oppnådd og legger til rette for en ytterligere satsing på viktige områder. Vi må unngå å komme i en situasjon som vi kjenner fra tidligere, der den økonomiske oppgangen førte til at priser og lønninger etter hvert vokste altfor sterkt, og der norske bedrifter priset seg ut av markeder.

– Vi må ikke falle for fristelsen til å føre en kortsiktig politikk basert på midlertidig høye inntekter. Politikken må følge to spor. Vi må prioritere utgiftene i statsbudsjettet slik at vi kan satse mer på helse og utdanning. Samtidig må vi sette av midler i Statens petroleumsfond og styrke fastlandsøkonomien slik at vi står best mulig rustet når oljeinntektene faller, sier finansministeren.

– Det dreier seg ikke bare om vår handlefrihet de aller nærmeste årene. Vi har et moralsk ansvar for den handlefriheten også våre barn og barnebarn skal ha. Den viktigste årsaken til at vi har et overskudd på statsbudsjettet, er at vi har store inntekter fra en ikke-fornybar ressurs, nemlig oljen. Vi må forvalte denne på en måte som ikke bare tilgodeser vår generasjon, men også våre etterkommere.

– Men det betyr ikke at vi kan innstille oss på en framtidig tilværelse der vi lever av rentene på petroleumsfondet. Velferden for framtidige generasjoner kan bare sikres gjennom en stabil økonomisk utvikling, som trygger grunnlaget for fastlandsøkonomien og dermed for sysselsettingen og velferden. For å kunne møte framtidige pensjonsforpliktelser, er det viktig å opprettholde en størst mulig, og best mulig kvalifisert arbeidsstyrke. Men "penger på bok" vil være gode å ha i tillegg. På den måten reduseres behovet for skatteøkninger eller kutt i velferden i framtida, sier Sigbjørn Johnsen.

Lagt inn av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen