Historisk arkiv

Endrede skatteregler for skipsfarten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Finans- og tolldepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Finansdepartementet


15. mars 1996

ENDREDE SKATTEREGLER FOR SKIPSFARTEN

Regjeringen vil endre reglene for skatt på inntekter fra internasjonal skipsfart. Lovforslaget, som er lagt fram i dag, innebærer visse lettelser i beskatningen for skip i NIS-registeret.

Det foreslås at avskrivningssatsen for skip registrert i Norsk internasjonalt skipsfartsregister (NIS) økes fra 20 til 23 prosent. Det er ikke foreslått en tilsvarende endring for skatt på gevinst og tap ved salg av NIS-skip. Gevinster og tap vil dermed kunne føres på konto med årlig inntekts- og fradragsføring med 20 prosent av saldo, til tross for at avskrivningssatsen økes. Dette innebærer en lempning i gevinstbeskatningen sammenlignet med andre driftsmidler som har høyere avskrivningssats enn 20 prosent.

Videre foreslår regjeringen at skattereglene for NOKUS (Norskkontrollert selskap i lavskatteland) endres slik at skatteplikt først inntrer dersom selskapet har vært norsk-kontrollert over to årsskifter. Etter nåværende regler er det skatteplikt også dersom selskapet har vært norsk-kontrollert over ett årsskifte. Det foreslås en tilsvarende endring dersom NOKUS-ligningen opphører, dvs. må det være bortfall av norsk-kontroll i to etterfølgende årsskifter. Disse endringene vil gjelde når den norske kontrollen svinger mellom 40 og 60 prosent av det utenlandske selskapets aksjer eller andeler. Aksjeeiere i skipseiende selskaper med hyppig aksjeomsetning vil med dette være i en mer stabil situasjon i forhold til regelverket.


Informasjonssjef Anne-Sissel Skånvik, tlf: 22 24 41 09, priv: 66 78 77 96, personsøker: 966 38481


Lagt inn 15 mars 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen