Historisk arkiv

Et mer rettferdig takstsystem for boliger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Finans- og tolldepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Finansdepartementet


14. juni 1996

Finansminister Sigbjørn Johnsen:

- Et mer rettferdig takstsystem for boliger

- Dagens takstgrunnlag for boliger og fritidseiendommer er vilkårlige og urettferdige. Det nye takstsystemet vil endre på dette, sier finansminister Sigbjørn Johnsen. Finansministeren la i dag fram Stortingsmeldingen om boligtaksering og prinsipper for boligbeskatning.

- Nye takster, store bunnfradrag og reduserte skattesatser innebærer at de aller fleste med boliger av normal størrelse får mindre skatt enn i dag, understreker finansminister Sigbjørn Johnsen.- Bolig er et grunnleggende velferdsgode, som må beskattes lempeligere enn annen formue. Samtidig er det viktig at skattesystemet ikke oppmuntrer til investering i store og dyre boliger på bekostning av andre investeringer som kan gi større samfunnsmessig avkastning. For de mest verdifulle boligene vil inntektsskatten kunne øke, og bli mer i samsvar med skatten på andre kapitalformer. Det ble for øvrig også lagt til grunn i Syse-regjeringens skattemelding i 1990, minner Johnsen om.

Bunnfradrag på 900 000 kroner

Regjeringen foreslår ikke endelige satser i meldingen, men skisserer et bunnfradrag i inntektsskatten og formueskatten på 900 000 kroner. Et tilsvarende fradrag for fritidseiendommer vil være 400 000 kroner. Satsene i inntektsskatten - som i dag er på henholdsvis 2,5 og 5 prosent - vil bli redusert til 2 og 4 prosent. Med Regjeringens forslag vil et klart flertall av boligeierne og de som har fritidsbolig unngå fordelsskatt.

Et enkelt engangsskjema

Det nye forslaget innebærer at eierne av boliger og fritidseiendommer skal fylle ut et enkelt egenmeldingsskjema en gang. Her vil det bli spurt blant annet om byggeår, bygningstype og boligareal. Det vil også bli stilt noen få spørsmål om tomtestørrelsen og antall boenheter. Dette er opplysninger som skattemyndighetene senere kan oppdatere og kontrollere ved hjelp av offentlige registre.

Nye takster vil tidligst kunne gjelde for inntekstsåret 1999.


Informasjonssjef Anne-Sissel Skånvik, tlf: 22 24 41 09, priv: 66 78 77 96, personsøker: 966 38481


Lagt inn 14 juni 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen