Historisk arkiv

Skattereglene for bruk av drosje betalt av arbeidsgiver

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Finans- og tolldepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Finansdepartementet


12 januar 1996

Skattereglene for bruk av drosje betalt av arbeidsgiver

Finansdepartementet har i dag sendt et notat til Statsministerens kontor om evt. skatteplikt der arbeidsgiver dekker utgifter til drosjereiser mellom hjem og arbeidssted.

Skattereglene er forskjellige for tjenestereise og privat arbeidsreise.
Utgifter til tjenestereiser kan dekkes skattefritt av arbeidsgiveren, og det vanlige er at slik dekning skjer. Utgifter til privat arbeidsreise er vanligvis arbeidsgiveren uvedkommende. Når arbeidsgiveren likevel dekker slike utgifter, regnes det som skattepliktig dekning av privatutgifter, og dekningen skal innberettes som lønn.

Reise mellom hjem og arbeidssted er i utgangspunktet privat arbeidsreise og ikke tjenestereise. Imidlertid kan dette bedømmes som tjenestereise i visse særlige tilfeller selv om hjemmet er start- eller endepunkt for reisen. En slik bedømmelse kan bli skjønnsmessig.

Som skattefri tjenestereise kan en etter omstendighetene anse

  • reise fra eller til hjemmet som første/siste etappe av en hovedreise som klart er tjenestereise,
  • møtereise, dvs. reise direkte fra eller til møtelokale e.l. utenom det faste arbeidssted,
  • reise etter ekstraordinær tilkalling utenom vanlig arbeidstid,
  • hjemreise som unntaksvis og overraskende forsinkes pga. presserende behov i arbeidet, og reisen av den grunn fordyres slik at arbeidsgiver finner det rimelig å dekke reisen,
  • sikkerhetsreise, dvs. reise hvor det er særlig grunn til å skjerme den ansatte mot ytre risiko eller oppmerksomhet under reisen til eller fra hjemmet.
Dette er bare veiledende, da det må foretas en samlet bedømmelse av den konkrete situasjonen. En viss strenghet i bedømmelsen må påregnes.

Som ikke skattefri, privat arbeidsreise må en normalt anse hjemreiser etter regelmessige skift- og vaktordninger m.v. Dette gjelder uansett tid på døgnet og uansett om offentlige kommunikasjonsmidler går eller ikke på det aktuelle tidspunkt. Vanlig nattarbeid for bl. a. journalister, politi, transportpersonell m.v. vil gå inn under dette. Unntak kan gjelde dersom det foreligger sterke sikkerhetsbehov eller andre særlige forhold som etter det ovenstående kan kvalifisere til tjenestereise istedenfor privat arbeidsreise.

For stortingsrepresentanter er det lagt til grunn at refusjon av drosje hjem etter kveldsmøte som har vart over kl 2200, kan anses som skattefri dekning av tjenestereise - etter en kombinert vurdering av både det sikkerhetsmessige, uregelmessige og uvisse ved slike reiser.

Arbeidsgiverne og skatteetaten kan legge retningslinjene i notatet til grunn fra og med inntektsåret 1995. Det vil i det enkelte tilfelle være de lokale ligningsmyndigheter som må ta stilling til eventuell skatteplikt ved utgiftsgodtgjørelser og refusjon.


Selve notatet kan fås ved henvendelse til:
Skattelovavdelingen (tlf. 22 24 44 31, fax 22 24 95 11)
eller informasjonskontoret (tlf. 22 24 41 05, fax 22 24 95 10)


Informasjonssjef Janne-Gro Rygg, tlf: 22 24 41 09, priv: 22 92 15 94, personsøker: 966 38481


Lagt inn 15 januar 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen