Historisk arkiv

Utvidet skatteplikt på opsjoner i arbeidsforhold

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Finans- og tolldepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Finansdepartementet


23 februar 1996

UTVIDET SKATTEPLIKT PÅ OPSJONER I ARBEIDSFORHOLD

Regjeringen har i statsråd i dag fremmet lovforslag om utvidet skatteplikt på opsjoner i arbeidsforhold. Forslaget innebærer at de som får slike opsjoner måbetale skatt for fordelen når disse mottas - dvs. på linje med arbeidsinntekt. Ordningen vil gjelde fra og med 1996.

Opsjoner vil heretter bli skattlagt på tildelingstidspunktet uansett om de viser seg å gi gevinst eller ikke. I tillegg beholdes gjeldende regler om beskatning. Dessuten vil det bli en ytterligere beskatning som om det var arbeidsinntekt dersom salg eller innløsing gir en høyere gevinst senere.

Finansdepartementet har tidligere varslet en endring i skatteloven for opsjoner i arbeidsforhold. En opsjon gir mottakeren rett til å erverve aksjer til en fastsatt kurs i løpet av et visst tidsrom, for eksempel etter en ventetid på to år. Mottakeren har dermed mulighet for gevinst ved kursoppgang, uten å tape noe dersom kursen går ned. En slik ordning har en positiv markedsverdi allerede ved utstedelsen, og kan innebære en betydelig økonomisk fordel som til nå ikke har vært skattlagt på samme måte som annen inntekt.

Skattleggingen på tildelingstidspunktet vil skje på bakgrunn av verdsetting etter sjablonregler. Forslaget til sjablonregler kan ikke baseres på en komplisert, finansanalytisk tilnærming, men må baseres på forenklet metode.

Departementets forslag vil være på å minske interessen for å gi og ta imot slike opsjoner. Dette er en tilsiktet virkning.


Informasjonssjef Anne-Sissel Skånvik, tlf: 22 24 41 09, priv: 66 78 77 96, personsøker: 966 38481


Lagt inn 23 februar 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen