Historisk arkiv

Endringer i aksjeloven som følge av EØS-avtalen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Justis- og politidepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Justisdepartementet


27. oktober 1995

Endringer i aksjeloven som følge av EØS-avtalen

Regjeringen har i statsråd i dag fremmet forslag til endringer i aksjeloven (Ot. prp. nr 4 - 1995-96) som følge av EØS-avtalens krav om at norsk aksjelovgining skal tilpasses EU's regler på selskapsrettens område innen 1. januar 1996.

EU's selskapsdirektiver retter seg først og fremst mot de allmenne aksjeselskapene, og det er i hovedsak disse selskapene som omfattes av lovforslaget.

Skille mellom allmenne og private aksjeselskap.

Regjeringen vil innføre et prinsipielt skille mellom små og store aksjeselskaper, såkalte private og allmenne aksjeselskaper. Ved innhenting av ny kapital skal bare de allmenne aksjeselskapene ha adgang til å rette tegningsinnbydelser til allmenheten. Allmenne aksjeselskaper må ha en aksjekapital på minst en million kroner. Minimumskravet til aksjekapital for de private aksjeselskapene endres ikke.

Nye regler for allmenne aksjeselskap:

  • strengere kontroll av tingsinnskudd (dvs. innskudd i annet enn penger),
  • ny regel om kontroll av visse avtaler om erverv av eiendeler fra
  • bl.a. aksjeeierne, som finner sted innen to år etter registreringen av selskapet,
  • handleplikt for selskapet ved tap av halve aksjekapitalen, og nye regler om fusjon som blant annet innebærer strengere krav til den dokumentasjonen som danner grunnlaget for fusjonsbeslutningen.

Ryddigere forhold mellom aksjeeier og selskap.

I selskaper med bare en aksjeeier skal visse avtaler som inngås mellom aksjeeieren og selskapet, innføres i eller vedlegges styreprotokollen. Stortinget har i sitt vedtak av 9. mai forutsatt at EØS-proposisjonen kun skal omfatte de endringer som er nødvendige for å foreta en minimumstilpasning til selskapsdirektivene. Jusisdepartementet vil i sin oppfølging av Aksjelovutvalgets arbeid vurdere aksjelovgivningen på bredere basis enn det som er siktemålet med denne propsisjonen.
Lagt inn 31 oktober 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen