Historisk arkiv

Rapport om påsatte branner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Justis- og politidepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Justisdepartementet


27. oktober 1995

Rapport om påsatte branner

Arbeidsgruppen som skulle komme med forslag til tiltak mot påsatte branner, og avklare årsakene og omfanget disse, har overlevert sin innstilling til Justisdepartementet i dag. Arbeidsgruppen mener det er nødvendig å i verksette tiltak på en rekke områder for å forebygge og avdekke ildspåsettelse.

I rapporten foreslår arbeidsgruppen 115 konkrete tiltak for å redusere omfanget av påsatte branner. Arbeidsgruppen anbefaler at det nedsettes et samarbeidsutvalg for å følge opp tiltakene i rapporten. Videre anbefaler arbeidsgruppen at kompetansen på brannetterforsking økes gjennom et utvidet opplæringstilbud på Politihøgskolen. Viktigst er likevel et mer bevisst samarbeid mellom politi, brannvesen og det stedelige tilsyn, mener gruppen. Distriktvise brannetterforskningsgrupper vil kunne forene de faglige ressursene når det gjelder å avdekke påsatte branner.

Arbeidsgruppen foreslår en rekke konkrete tiltak for å forebygge ildspåsettelse. Fokusering på brannsikring vil kunne bidra til økt bevissthet i forhold til påsatt brann, mener gruppen. Brannvesenets valg av slokketeknikk og riving av tekniske bygningsdeler kan ofte medføre at det blir vanskelig for politiets etterforskere å finne frem til brannårsaken. Arbeidsgruppen foreslår konkrete tiltak for å bedre på dette.

Rapporten beskriver ulike motiver for ildspåsettelse. Når det gjelder behandling og videre oppfølging av brannstiftere, påpeker arbeidsgruppen at det ikke foreligger noen systematisk undersøkelser om dette i Norge. Arbeidsgruppen ser det som viktig at oppmerksomheten rettes mot rahabilitering av ildspåsettere under og etter soningen. Det foreslås derfor flere forsknings- og behandlingstiltak for brannstiftere. Strafferammen for ildspåsettelse avhenger av hvilket straffebud som er overtrådt og spenner fra bøter til fengsel inntil 21 år. Det er derfor uaktuelt å foreslå en heving av strafferammen.

Tilgjengelig statistikk viser at rundt 15 prosent av alle registrerte brannårsaker (bygningsbranner) i 1993 og 1994 er påsatt brann. I 1993 var 15 prosent av brannene med ukjent årsak, og i 1994 12 prosent. Arbeidsgruppen antar derfor at omfanget av påsatte branner er større enn det statistikken viser. På grunn av at politiet ikke har rapportert årsak i mer enn fire av ti branntilfeller, er tallmaterialet foreløpig noe usikkert. Det er derfor for tidlig å trekke entydige konklusjoner når det gjelder omfanget av påsatte branner.

Arbeidsgrupppen har bestått av representanter fra Riksadvokaten, Direktoratet for brann- og eksplosjonsvern, Norges Forsikringsforbund,Universitetet i Oslo, Norsk Brannvern Forening, Oslo brannvesen, Kriminalpolitisentralen, Oslo politikammer og Politihøgskolen. Arbeidsgruppen har vært ledet av førstekonsulent Stein Ove Songstad, Justisdepartementet.


Lagt inn 31 oktober 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen