Historisk arkiv

Regjeringen øker innsatsen mot kriminaliteten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Justis- og politidepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Justisdepartementet


18. august 1995

Regjeringen øker innsatsen mot kriminaliteten

Regjeringen utvider sterkt sin handlingsplan for å forebygge og bekjempe kriminalitet, "Trygghet og nærhet i hverdagen". En rekke nye tiltak skal bidra til å nå Regjeringens mål for 90-årene om å utvikle et tryggere, varmere og mer rettferdig samfunn. Tiltakene er satt i sammenheng for å få til en best mulig tverrfaglig utnyttelse av ressursene.

- Politiske beslutninger alene kan ikke garantere alle et godt liv. Det er nødvendig å bygge ut livskraftige sosiale nettverk i nærmiljø og arbeidsliv. Velferdssamfunnet skal ikke bare yte, men også stimulere til deltakelse og ansvar, slik at vi selv kan ta et større ansvar for å øke vår livskvalitet. En tryggere hverdag er et fellesansvar, sier justisminister Grete Faremo.

Hovedpoenger

Handlingsplanen skal bidra til at enkeltmennesker og institusjoner i samfunnet får beskyttelse mot overgrep og kriminelle handlinger.

Den enkelte lovbryter har selvsagt ansvar for egne handlinger og plikt og rett til å gjøre opp for seg. Samfunnet skal straffe, men skal også hjelpe lovbryterne tilbake til et lovlydig liv.

Regjeringen arbeider for at vi skal ha et politi som er synlig og tilgjengelig for publikum. Dette vil styrke kriminalitetsbekjempelsen i lokalmiljøet.

Regjeringen vil videreføre hjelpen til ofrene for kriminalitet.

Kampen mot rusmiddelmisbruk er viktig. Forebygging av rusmisbruk, bekjempelse av ulovlig omsetning av alkohol og narkotika og behandling av misbrukere inngår i en helhetlig alkohol- og narkotikapolitikk.
-Vi vet nå at det er en klar sammenheng mellom misbruk av rusmidler, vold og kriminalitet. Dette er en viktig grunn til at arbeidet med å begrense omfanget av rusmiddelmisbruk står sentralt i Regjeringens arbeid, sier sosialminister Hill-Marta Solberg.

Regjeringen vil også gi arbeidet med å forebygge og bekjempe rasisme, vold og mobbing en høy prioritet blant annet gjennom aktiv støtte til ungdomstiltak i storbyene. -Vi vil støtte opp om initiativ fra de unge som kan medvirke til større forståelse og toleranse for andres kultur, bakgrunn og væremåte både på skolen og i fritiden, sier barne- og familieminister Grete Berget. -Barn og unge må sikres gode oppvekst- og levekår. Arbeidet i skolen mot vold og mobbing vil derfor bli styrket i forhold til elever, lærere og foreldre, lover Berget.

Forsterket innsats

Handlingsplanen tar for seg seks ulike områder hvor innsatsen skal forsterkes. Det foreslås en rekke konkrete tiltak i forbindelse med hvert av dem. De seks områdene er:
  • barn og ungdom
  • vold og ordensforstyrrelser
  • rusmiddelmisbruk
  • voldsofrenes stilling
  • diskriminering og rasisme
  • rehabilitering av straffedømte
Åtte departementer står bak kraftinnsatsen. De berørte departementene er:
Barne- og familiedepartementet, Finans- og tolldepartementet, Justisdepartementet, Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet, Kommunal- og arbeidsdepartementet, Kulturdepartementet, Miljøverndepartementet og Sosial- og helsedepartementet. Justisdepartementet har koordineringsansvaret for handlingsplanen.

"Trygghet og nærhet i hverdagen" ble for første gang presentert i august 1993. En rekke av tiltakene fra den første planen er allerede gjennomført og nye satt i verk. Planen som presenteres i dag er en mer omfattende handlingsplan.


Lagt inn 21 august 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen