Historisk arkiv

Souhaila Andrawes utleveres til Tyskland

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Justis- og politidepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Justisdepartementet


10. oktober 1995

Souhaila Andrawes utleveres til Tyskland

Justisdepartementet har i dag besluttet at Souhaila Andrawes skal utleveres til Tyskland.

Tyskland begjærte Andrawes utlevert av den 19. oktober 1994 på bakgrunn av at hun var siktet for blant annet kapring av et fly tilhørende det tyske flyselskapet Lufthansa i oktober 1977. Flyet ble kapret etter avgang fra Palma, Mallorca og kapringen varte i nærmere fem døgn. Flykapteinen ble

skutt og drept under kapringen. Tyske soldater stormet flyet og befridde gislene i Mogadishu i Somalia. Tre av kaprerne ble drept og Souhaila Andrawes ble såret. Retten har funnet at vilkårene for utlevering er til stede.

Etter den europeiske konvensjonen av 13. desember 1957 om utlevering av lovbrytere, som gjelder i forhold mellom Norge og Tyskland, har Norge påtatt seg en forpliktelse til å utlevere lovbrytere dersom konvensjonens vilkår er oppfylt.

Justisdepartementets skjønnsmessige frihet er begrenset til det som følger av konvensjonen, de erklæringer som er avgitt og de forbehold Norge har tatt. Flykapringen faller også inn under konvensjonen om bekjempelse av ulovlig bemektigelse av luftfartøyer. Konvensjonen forplikter Norge til enten å utlevere Andrawes eller å vurdere straffeforfølging her i landet. Det blir således ikke et spørsmål om hun skal straffes, men hvor straffeforfølgning skal finne sted.

Alvorlig forbrytelse

Norge har tatt forbehold til utleveringskonvensjonen om at "utlevering skal kunne avslås av humanitære grunner dersom utleveringen må kunne antas å ville medføre uforholdsmessige alvorlige følger for vedkommende, særlig pga hans alder, helsetilstand eller andre personlige forhold."

Det foreligger sterke humanitære hensyn i saken. Justisdepartementet har nøye vurdert disse, men finner ikke at de verken hver for seg eller samlet kan tillegges slik vekt at tleveringsbegjæringen ikke bør etterkommes. Det er lagt avgjørende vekt på at flykapringen som Andrawes har erkjent å ha gjennomført må karakteriseres som svært grov. Det er bred internasjonal enighet om å motarbeide flykapring og andre internasjonale terrorhandlinger. Fast opptreden overfor flykaprere er et viktig virkemiddel i kampen mot slike alvorlige forbrytelser. Tyske myndigheter har en sterk og rettmessig interesse i å få prøvet de forhold siktelsen omfatter for tysk domstol.

Bosetting

Hvis Andrawes skulle anses fast bosatt i Norge, vil det foreligge en adgang til å nekte utlevering til Tyskland. Dersom Andrawes ikke anses fast bosatt her i riket, er Norge forpliktet til å utlevere henne, hvis ikke avgjørende humanitære hensyn taler i mot. Justisdepartementet har ikke funnet det nødvendig å ta endelig stilling til om Andrawes er å anse som fast bosatt i Norge, fordi departementet under enhver omstendighet er kommet til at utlevering bør skje.

Lovens vilkår oppfyllt

Ved Høyesteretts kjæremålsutvalgs kjennelser er det endelig stadfestet at vilkårene for utlevering av Souhaila Andrawes er til stede, i samsvar med utleveringsloven (lov av 13. juni 1975 nr. 39 om utlevering av lovbrytere m.v.), og at det foreligger skjellig grunn til mistanke for følgende forhold:
  • flykapring
  • frihetsberøvelse
  • utpressing
  • medvirking til overlagt drap på flykapteinen
  • drapsforsøk på de tyske soldatene som stormet flyet

Det fremgår av Eidsivating lagmannsretts kjennelse av 2. mai 1995 at det ikke foreligger skjellig grunn til mistanke for drapsforsøk på flypassasjerene og flybesetning. Justisdepartementet setter derfor som vilkår for utlevering i medhold av utleveringsloven at Souhaila Andrawes ikke kan straffeforfølges for disse forholdene.

Justisdepartementets vedtak kan påklages til Kongen i statsråd.

Klagefristen er tre uker. Eventuell klage har oppsettende virkning.


Lagt inn 11 oktober 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen