Historisk arkiv

Straffesaken mot Per Liland skal granskes

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Justis- og politidepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Justisdepartementet


13. juli 1995

Straffesaken mot Per Liland skal granskes

Regjeringen har i statsråd i dag oppnevnt et utvalg for å granske straffesaken mot Per Liland.

Beslutningen om gransking av saken ble foretatt på bakgrunn av at Stortinget 9. mai 1995 fattet slikt vedtak:

"Stortinget ber Regjeringen oppnevne en granskingskommisjon for å granske og vurdere politiets og påtalemyndighetens behandling av Liland-saken. Dersom granskingskommisjonen finner grunn til det ut fra forhold som avdekkes under granskingen, kan den også foreta en faktisk kartlegging av de prosessuelle sider ved domstolenes behandling av Liland-saken med s ikte på å avdekke om regelverket for saksbehandlingen har fungert tilfredsstillende eller om det er grunnlag for endringer."
I mandatet fremgår det at granskingen både skal omfatte straffesaken mot Per Liland og begjæringer om gjenopptagelse.

Granskingen skal primært rette seg mot politiets og påtalemyndighetens behandling av saken. Formålet er å finne frem til om det er begått feil under ulike faser av saken, slik at liknende feil kan unngås for fremtiden. Det vil være sentralt å vurdere hvilket bevismateriale som forelå på de ulike stadier av saken og hvordan dette ble vurdert av påtalemyndigheten og presentert for domsolene.

Granskingen skal ut over det som går frem av Stortingets vedtak, ikke rette seg mot domstolenes behandling av straffesaken mot Liland. Dette innebærer blant annet at granskingsutvalget ikke skal ta standpunkt til om domstolenes avgjørelser av realiteten på de ulike stadier av saken var riktig. Utvalget skal heller ikke ta standpunkt til om retten i tilstrekkelig grad har våket over sakens opplysning eller til andre prosessuelle avgjørelser domstolen har truffet av en viss betydning for sakens realitet.

Lagmann Hans Flock skal lede utvalget som også skal bestå av advokat Janne Kristiansen og fungerende fylkeslege Ingrid Lycke.

Granskingstvalget skal avlegge sin rapport innen 1. juli 1996.


Lagt inn 19 juli 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen