Historisk arkiv

De fleste tamilske asylsøkere får bli

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Justis- og politidepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Justisdepartementet


25. mars 1996

De fleste tamilske asylsøkere får bli

De fleste tamilske asylsøkere fra Sri Lanka som i dag befinner seg i Norge, vil kunne få oppholdstillatelse. Bakgrunnen er lang ventetid for å få sakene avgjort, bl.a. på grunn av usikkerhet knyttet til spørsmålet om retur. Asylsøkere med kortere oppholdstid og nyankomne, må regne med å måtte reise tilbake dersom de ikke oppfyller vilkårene for å få beskyttelse i Norge.

Tamiler som har søkt om asyl før 1. januar 1995, vil nå kunne få oppholdstillatelse i Norge etter den såkalte "15-måneders-regelen". Det dreier seg om noe over 150 personer.

I tillegg er det en gruppe som har fått endelig avslag på sine asylsøknader i 1994 og 1995 og som fortsatt oppholder seg i landet fordi norske myndigheter har vært tilbakeholdne med returer. Også disse vil nå kunne få oppholdstillatelser. Dette gjelder anslagsvis 100 personer.

Nyere søknader om asyl- og oppholdstillatelse fra srilankiske tamiler, vil nå bli behandlet på ordinær måte, hvilket innebærer at de som ikke fyller vilkårene for asyl eller opphold, vil måtte returnere til Sri Lanka.

Departementet stanset i oktober ifjor returer til Sri Lanka bl.a. fordi man ønsket å vurdere nærmere om terrorangrepene i hovedstaden Colombo forverret sikkerhetssituasjonen for den tamilske minoritetsbefolkningen.

FNs høykommissær for flyktninger har nylig bekreftet at situasjonen er slik at tamiler som ikke fyller vilkårene for asyl- eller oppholdstillatelse i andre land, kan returneres til hjemlandet. Norske myndigheter deler denne vurderingen. Høykommissæren har videre bekreftet at det ikke lenger er grunn til å stille spesielle krav når det gjelder asylsøkerens tilknytning til regjeringskontrollerte områder. Dette vil norske myndigheter nå legge til grunn i behandlingen av søknader om asyl som er yngre enn 15 måneder.

Nærmere opplysninger fås ved henvendelse til statssekretær Øystein Mæland, tlf. 22 44 35 79 eller ekspedisjonssjef Terje Sjeggestad, tlf. 67 12 28 96.


Lagt inn 26 mars 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen