Historisk arkiv

Effektivisering av straffesakskjeden

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Justis- og politidepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Justisdepartementet


23. februar 1996

Effektivisering av straffesakskjeden

Effektivisering av straffesakskjeden har vært et høyt prioritert mål for Justisdepartementet gjennom flere år. En rekke prosjekter har vært satt i gang i samarbeid med Riksadvokaten. -Det er grunn til å skryte av innsatsen i arbeidet for raskere straffesaksbehandling. Erfaringene fra flere prosjekter viser at det er mulig å få til gode samarbeidsformer lokalt som gir svært gode resultater, sier justisminister Grete Faremo.

Bedre kvalitet Evalueringen av Nordmøreprosjektet som nylig er ferdig, viser at en mer effektiv straffesaksbehandling gir bedre kvalitet i flere sammenhenger:

  • Det skjer en kvalitetsforbedring i den enkelte sak. Sakene blir mer oversiktlige og rettsmøtene mer effektive når oppfølging skjer kort tid etter at en straffbar handling er begått. Rettssikkerheten blir også bedre ivaretatt.
  • Mye tyder på at straffens forebyggende effekt blir bedre.
  • Prosjektet viser betydningen av rask reaksjon, særlig overfor de yngre lovbryterne som er i ferd med å utvikle en kriminell løpebane.
  • Det er i kjølvannet av prosjektet registrert en nedgang i vinningskriminaliteten i området.
  • Oppklaringsprosenten i politidistriktet har økt i prosjektperioden. Politiet får bedre tid til å vurdere sakene og sette inn de frigjorte ressursene mot tyngre saker, som for eksempel narkotikakriminalitet.
  • En undersøkelse i forbindelse med prosjektavslutning tyder på at effektiviseringen påvirker publikums tillit til straffesaksbehandlingen. Dette kan gi økt trygghet for publikum.

Nordmøreprosjektet

Prosjektet ble startet i september 1994 etter en grundig forundersøkelse. Målsettingen var å effektivisere behandlingen av alle registrerte lovbrudd. Prosjektet er blitt ledet sentralt av en styringsgruppe og lokalt av politimesteren, sorenskriveren og statsadvokaten.

Resultatet viser at domstiden er blitt redusert fra 331 dager i 1986 til 136 dager i 1995, en reduksjon på 61 prosent. For å oppnå et så vellykket resultat som Nordmøreprosjektet kan vise til, har det vært viktig med et tett samvirke mellom politidistriktets påtalefunksjon og etterforsker fra sakens første fase.

Østerdalsprosjektet

Ved Østerdal politidistrikt har det vært gjennomført en effektiviseringsprosess, fra 1992 og fram til i dag. Formålet har vært å korte ned behandlingstiden for straffesaker.

Også her har prosjektet vist oppsiktsvekkende resultater. Saksbehandlingstiden er vesentlig nedkortet og er i dag en av landets korteste. Oppklaringsprosenten har steget kraftig og kriminaliteten har sunket betydelig.

Andre effektiviseringsprosjekter

Flere andre lokale prosjekter med hurtig straffesaksavvikling er under evaluering, blant annet gjelder dette Nord-Jarlsberg, Romsdal, Tønsberg og Nord-Troms. Det foreløpige datamaterialet tyder på at det er en mulighet for raskere straffesaksavvikling også i disse distriktene. Materialet tyder videre på at prioriteringen av enkelte saker for rask pådømming ikke går ut over behandlingstiden for de øvrige sakene.

Prosjekter er satt i gang også i Vest-Finnmark og Kristiansand. I tillegg har det i flere år vært gjennomført et hurtigdomstolsprosjekt i Sandefjord som har vist gode resultater.


Lagt inn 23 februar 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen