Historisk arkiv

Inndragning av utbytte fra straffbare handlinger skal økes

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Justis- og politidepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Justisdepartementet


13. mai 1996

Inndragning av utbytte fra straffbare handlinger skal økes

Justisminister Grete Faremo mottok i dag forslag til tiltaksprogram for økt bruk av inndragning av utbytte fra profittmotivert kriminalitet. Et utvalg ledet av ØKOKRIM-sjef Lars Oftedal Broch mener at dagens regelverk ikke brukes tilstrekkelig effektivt og foreslår tiltak for å skjerpe praksisen i sin delutredning I.

Justisdepartementet nedsatte i august i fjor et utvalg som skulle foreslå tiltak for å gjøre inndragning av vinning fra straffbare handlinger til et sterkere kriminalpolitisk virkemiddel. Inndragning er et viktig element i kampen mot profittmotivert kriminalitet, blant annet sprit- og narkotikaomsetning.

Vinning fra straffbare handlinger inndras for sjelden og i for lite omfang, konkluderer utvalget i sin innstilling. Motivet for profittmotivert kriminalitet fjernes derfor ikke, selv når gjerningspersonen straffes. En årsak til at inndragning foretas for sjelden og i for lite omfang, er at det under politietterforskningen fokuseres for lite på å avdekke omfanget av vinningen og å sikre inndragningskravet.

Utvalget foreslår en rekke tiltak som kompetanseheving, motivering, ressurstilførsel, bevisstgjøring og etterforskningsbistand for å effektivisere bruken av inndragning av utbytte. En styringsgruppe sammensatt av berørte myndigheter bør opprettes for å sikre gjennomførigen av tiltakene i løpet av en toårs-periode. Etter denne perioden bør det ha vært en betydelig økning i bruken av inndragningsreglene, heter det i delutredningen.

Utvalgets delutredning II, som gjelder spørsmål om skjerpelser av reglene om inndragning av vinning, skal overleveres 1. september i år.

Nærmere opplysninger om utredningen kan gis av ØKOKRIM-sjef Lars Oftedal Broch, tlf. 22 86 54 00, eller telefaks 22 86 54 99.


Lagt inn 14 mai 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen