Historisk arkiv

Møte med Schengen-minister

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Justis- og politidepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Justisdepartementet


22. januar 1996

Møte med Schengen-minister

Justisminister Grete Faremo har i dag hatt samtaler om Schengen med statssekretær Michiel Patijn i det nederlandske utenriksdepartementet. Nederland overtok formannskapet i Schengen fra 1. januar 1996.

I den nederlandske fomannsperioden ledes Schengen-arbeidet av statsekretær Patijn. Patijn orienterte nærmere om drøftelsene under møtet i Schengen-landenes eksekutivkomite i Ostende 20. desember, hvor det ble besluttet å gå inn for at alle de fem nordiske land kan tas opp som observatører i Schengen-samarbeidet fra 1. mars i år.

Patijn ønsket også å få nærmere informasjon om de norske hovedanliggender, særlig på det institusjonelle området, i forkant av at forhandlingsmandatet for de avsluttende forhandlingene med de nordiske land i løpet av kort tid skal behandles i Schengen-gruppen.

Justisminister Grete Faremo redegjorde for at man fra norsk side ser forhandlingene om en samarbeidsavtale med Schengen-landene som et betydningsfullt skritt for å videreføre den vel 40-årige passunionen mellom de nordiske land også i en videre europeisk sammenheng. Hun viste også til at man fra norsk side legger stor vekt på å delta aktivt i et internasjonalt samarbeid knyttet til kriminalitetsbekjempelse.

Faremo understreket at man fra norsk side vil legge avgjørende vekt på at de institusjonelle ordningene for norsk deltakelse i beslutningsprosessen i Schengen-samarbeidet blir tilfredsstillende.

Patijn sa at det nederlandske formannskapet i Schengen ser en utvidelse av samarbeidet til å omfatte de fem nordiske land som et viktig skritt for Schengen-samarbeidet. Han mottok de norske synspunktene på forhandlingsmandatet og de institusjonelle spørsmål som positive.

Patijn bekreftet at Schengen-landene under det nederlandske formannskapet fullt ut satser på å komme fram til enighet om de overordnede spørsmål for en avtale i god tid før 1. mai.


Lagt inn 25 januar 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen