Historisk arkiv

Utvalg skal kartlegge beslag av jødisk eiendom

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Justis- og politidepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Justisdepartementet


29. mars 1996

Utvalg skal kartlegge beslag av jødisk eiendom

Justisdepartementet har oppnevnt et utvalg som skal kartlegge beslag av jødisk eiendom i Norge under den 2. verdenskrig.

Kartleggingen skal blant annet omfatte Quisling-regimets regelverk om beslag av jødisk eiendom. Utvalget skal også se på hvordan beslagene ble gjort og hvilke instanser som var involvert.

Omfanget av beslag og antall personer/virksomheter som fikk beslaglagt sine eiendeler skal kartlegges. Hvilke eiendeler som ble beslaglagt og antatt verdi skal beskrives, og det skal ses nærmere på hvordan de beslaglagte eiendeler ble håndtert (om de ble solgt, videreplassert m.v.) og av hvem.

Utvalgets rapport skal omfatte den faktiske og rettslige forskjellen når det gjelder beslag av jødenes eiendeler i Norge og de beslag Quisling-regimet foretok i eiendeler tilhørende andre nordmenn.

Utvalget skal videre kartlegge hvordan og i hvilket omfang beslaglagte verdier/eiendeler ble tilbakeført til jødene etter krigen.

Arbeidsperioden for utvalget er anslått til ett år. Den jødiske verdenskongressen (WJC) er orientert om oppnevningen av utvalget.

Utvalgets sammensetning:
Fylkesmann Oluf Skarpnes (leder), Fylkesmannen i Vest-Agder
Professor Thor Falkanger, Det juridiske fakultet, Universitetet i Oslo Professor
Ole Kristian Grimnes, Det historisk-filosofiske fakultet, Universitetet i Oslo
Sorenskriver Guri Sunde, Nedre Telemark sorenskriverembete
Underdirektør Anne Hals, Riksarkivet
Psykolog Berit Reisel, Oslo
Cand. philol. Bjarte Bruland, Bergen

Utvalgsmedlemmene Reisel og Bruland er utpekt av Det Mosaiske Trossamfund. For nærmere opplysninger kontakt informasjonsenheten eller departementsråd Rakel Surlien.


Lagt inn 29 mars 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen