Historisk arkiv

Tale ved åpningen av den 9. EM-runden i Rallycross 1995, Lyngåsbanen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Justis- og politidepartementet


Justisminister Grete Faremo

Tale ved åpningen av den 9. EM-runden i Rallycross 1995

Lyngåabanen, august 1995

Det er en stor glede for meg å være her for å åpne årets 9. EM-runde i Rallycross. Alle med et snev av interesse for bilsport har hørt om Lyngås og sett glimt fra dette som trygt kan kalles bilsportens Holmenkollsøndag. Stemningen og spenningen har da også gjort at titusener av tilskuere fra inn og utland gjennom årene har funnet veien hit.

Såvidt jeg forstår er det lang vei fra de første løpene i "Grusgropa" her - til anlegget vi ser i dag. Mye er også skjedd innen sporten siden den første EM-runden ble avholdt her i 1980. At Lyngås også har betydd mye for norsk bilsport er det ingen tvil om. I den forbindelse vil jeg benytte anledningen til å gratulere arrangørklubben NMK Drammen med 75-års jubileet senere i høst. Etter det jeg kan se rundt meg her er det en høyst oppegående pensjonist vi har med å gjøre!

Til nå i år har vi som vanlig sett store norske prestasjoner, Eivind Opland leder div. 1, og Martin Schanche er i ferd med å innhente lederen i div. 2 - Kenneth Hansen.

Uten å fornærme noen må jeg i denne sammenheng få lov til å si at jeg er imponert over Schanche - som vel selv den aller minst bilsportsinteresserte nordmann må ha hørt om. "Kruttønna" på 50 år er den eneste av dagens kjørere som har vært med i samtlige tidligere 15 EM-stevner på Lyngås. I seg selv verdt en applaus - eller hva?

Vi er stolte av at Norsk Bilsport befinner seg i toppen internasjonalt i flere grener. Dette forutsetter at forholdene blir lagt til rette på nasjonalt plan, allerede i rekrutteringsfasen.

Det har de siste årene vært et nært samarbeide mellom Bilsportforbundet og myndighetene for fremme av bilsportens

interesser. Det er ingen tvil om at kontakten de siste årene er blitt bedre, og at bilsporten har fått bedre kår. Dette skyldes ikke bare en mer liberal holdning fra myndighetene. Men like mye at sporten selv har vist at de setter sikkerheten i høysetet og oppfyller de strenge krav som blir stilt.

Følgende endringer kan nevnes:

  • I 1993 - ble aldersgrensene for utøvelse av Formel K (gokart) - senket. Endringene åpnet mulighetene for trening fra en alder på 10 år.
  • Ny søknad om senkede aldersgrenser er under behandling, og det vil i løpet av året bli avklart om ytterligere senkede aldersgrenser, henholdsvis i asfaltracing, bilcross og dragracing. En liten nyhet for noen av dere er sikkert at høringsnotatet om dette faktisk ble sendt ut på fredag - for bare to dager siden.
  • 1. juli i år trådte endringen av Vegtrafikkloven´s § 6 i kraft. Denne åpner mulighetene for fartsløp på offentlig vei. Dette gir ytterligere muligheter for arrangører av rally til å gi de aktive et tilbud etter internasjonal standard.

Samarbeidet "bærer frukter" og er med på å skaper profiler på høyt plan. Men disse utgjør et fåtall av de 4000 som utøver sporten, de som utgjør "stammen" i norsk bilsport.

Arrangementet på Lyngås samler 100 aktive førere, men apparatet omkring utgjør et langt større antall frivillige som bruker mye av sin fritid og egne penger for fremme av sporten. Funksjonærstaben, hvor alle aldersgrupper er representert, er nødvendige støttespillere for de aktive og publikum.

Aktive, arrangør, publikum og andre samarbeidspartnere bidrar sammen til at løpene her på Lyngås gir inspirasjon til alle dem som på en eller annen måte er involvert i sporten. Ikke minst de lokale klubbene som fostrer nye utøvere som kanskje en dag når langt, eller som trives med sporten på et lavere nivå.

Det er også et faktum at (forskjellige aktiviteter innen) motorsporten flere steder i landet brukes målrettet for å hjelpe unge som er kommet på skråplanet. "Mekking" på biler og motorsykler kombinert med konkurransemomentet under større og mindre løp er interessant hobby som inngår i flere rehabiliteringsprosjekter mitt departement er involvert i landet over. For endel unge de som deltar i disse prosjektene bidrar motorsporten - bokstavelig talt - til å få dem på rett vei.

Sporten er en hobby for mange, og heldigvis mer enn bare sløsing med drivstoff og forurensing - slik noen ser det.

Likevel er jeg glad for at også bilindustrien tenker i nye og miljøvennlige baner. Senere i dag vil dere få demonstrert en norsk el-bil. Dette er ingen ny oppfinnelse. El-bilen ble lansert allerede på 1880-tallet - og de første serieproduserte bilene var faktiske elektriske. De tapte imidlertid raskt i konkurransen mot bensin- og dieseldrevne biler. Når interessen nå øker igjen er det selvfølgelig på grunn av miljøhensynene. Selv om jeg har liten tro på at EM-rundene på Lyngås i overskuelig framtid vil bli avviklet med el-biler er det bra at man også innen denne sporten tenker på miljøet og ser ny muligheter.

Når jeg først fikk anledning til å åpne dette stevnet bestemte jeg meg for å være litt lyrisk til slutt. Jeg fant raskt ut at det fantes heller lite lyrikk som omhandlet motorsport. Som Setesdøl kunne jeg også raskt avfeie tanken på å finne noe stev som var relatert til denne idretten.

Da var det bare en mulighet igjen - nemlig å ta kontakt med landets fremste idrettspoet - Sportsrevyens egen Jon Herwig Carlsen!

Det gjorde vi - og han komponerte velvillig et av sine limeric/dikt på kort tid sist onsdag. Her kommer det - og jeg garanterer dere at dette er første gang en justisminister urfremfører en ekte Herwig Carlsen:

For en vidunderlig tanke
at mister rallycross - Martin Schanche
i dag fører an i dansen
mot regjerende mester Kenneth Hansen
Da blir det jubel i by og land

hilsen regjeringen Gro Harlem Brundtland!

og vi fikk ikke bare ett forslag - Herwig Carlsen hadde også et alternativ til de to siste linjene - og de var såpass morsomme at jeg tar med den andre slutten også.

Om han vinner blir nok svenskene i fjeset lange,
hilsen alle oss i "Justisdepartemange".

Siden jeg vet det også er mange internasjonale førere med støtteapparat, samt tilskuere fra utlandet tilstede vil jeg avslutte denne offisielle åpningen på engelsk:

I know there is substantial international participation in the competition- and in the audience alike. I will therefore complete this official opening of the race in English.

Good luck to all of you - and may the best win!

(Lykke til)


Lagt inn 8 september 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen