Historisk arkiv

Åpningen av Tromsø Politihus

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Justis- og politidepartementet


Justisminister Grete Faremo

Tale ved åpningen av Tromsø Politihus

22. august 1996

Ærede forsamling.

Det er en stor glede for meg å få være til stede ved den offisielle åpningen av Tromsø politihus.

Sist jeg besøkte dere var jeg rundt på flere adresser i byen. Dere har i flere år hatt for små og uhensiktsmessige, leide lokaler.

I 1990 skrev Statsbygg til oss at fylkeskommunen var i ferd med å planlegge ombygging av det gamle regionssykehuset og flytte fylkesadministrasjonen fra fylkeshuset til det ombygde sykehuset. Denne kabalen fikk vi høre, var betinget av at fylkeskommunen fikk selge fylkeshuset til staten til bruk som framtidig politihus i Tromsø. På det tidspunket mente vi imidlertid at fylkeshuset ble for stort til å huse politiet alene.

Etaten har imidlertid hatt en rivende utvikling. I ettertid og under prosessen måtte imidlertid 7. etsj. bygges ut og ny garasje planlegges for at det skulle bli et hensiktsmessig bygg for brukerne. Underveis diskuterte vi om vinduene skulle skiftes ut. Punktum ble satt håndfast for den diskusjonen. En bombeeksplosjon skremte oss alle og knuste en rekke vindusruter. Gjerningsmannen ble heldigvis tatt raskt og vinduene måtte skiftes.

Jeg er stolt av at denne monumentalbygningen, som er tegnet av arkitekt Hovig, er blitt arbeidsplass for politiet, lensmannskontoret, landsdelen og barnevernsvakta. Det er også lagt til rette for distriktets nye organisasjon.

Det har i flere år vært en prioritert oppgave for Justisdepartementet å skaffe landets politidistrikt hensiktsmessige og tidsmessige lokaler. Vi har lagt vekt på at lokalene skal gi de ansatte bedre arbeidsforhold og større trivsel og samtidig ivareta publikums rettmessige krav og forventninger.

Bevilgninger til husleieutgifter og innredning av nye lokaler legger beslag på store beløp som belastes politiets driftsbudsjett generelt. Vi ser likevel ikke på dette kun som en utgiftspost, men først og fremst som en investering. Vi er sikre på at hensiktsmessige lokaler bidrar til effektivisering, trivsel og nytenkning som kan gi både tjenestlige og økonomiske gevinster, og dertil et bedre arbeidsmiljø.

Nærheten mellom politi og publikum og lokal tilhørighet og tilpasning er viktige stikkord for dagens og fremtidens politi. Det er derfor viktig for politiet å utvikle arbeidsformer som gir større tilgjengelighet og synlighet, og samtidig i sterkere grad søker å ivareta publikums krav til sikkerhet og service. Jeg håper at de nye lokalene skaper grunnlag for ytterligere nytenkning og kreativitet i tiden fremover.

Dere som brukere av det nye politihuset har tatt aktivt del i planleggingen av huset med henblikk på å oppnå de best mulige byggtekniske løsninger for fremtidens bruk. Jeg tolker det engasjement som et tegn på en resultatorientering man vil få stor nytte av. Jeg ser frem til at dette engasjement nå fullt ut settes inn i arbeidet for å forebygge og bekjempe kriminaliteten i hele politidistriktet.

Jeg vil avslutningsvis få rette en takk til utleier som er Statsbygg. Jeg takker også arkitekter, entrepenører, konsulentfirmaer, arbeidere og ikke minst tjenestestedets egne ansatte som har medvirket til et meget vellykket resultat.

Med dette ønsker jeg Troms politidistrikt til lykke med det nye politihuset i Tromsø og stiller bygget til rådighet for etaten representert ved politimester Truls Fyhn.


Lagt inn 9 september 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen