Historisk arkiv

Etterutdannelse av bosniske flyktninger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kommunal- og arbeidsdepartementet


Pressemelding

Kommunal- og arbeidsdepartementet


Informasjonsenheten, forværelse. Tlf.: (+47) 22 34 68 07
Informasjonssjef Erling Hansen. Tlf. priv.: (+47) 66 91 26 79
Informasjonsrådgiver Anne Marit Schiong. Tlf. priv.: (+47) 22 62 19 67

Oslo, 30.06.95 NTH med nytt prosjekt for ingeniører, arkitekter og økonomer:

Etterutdannelse av bosniske flyktninger

Kommunal- og arbeidsdepartementet støtter et nytt prosjekt for etterutdannelse av bosniske flyktninger i Norge. Det er Institutt for bygningsteknologi ved Norge Tekniske Høgskole i Trondheim som står bak opplegget. Prosjektet skal gi en faglig oppdatering og etterutdanning av ingeniører, arkitekter, økonomer og landmålere. Utdanningen skal tilpasses nye profesjonelle krav som stilles ved gjenoppbygging av boliger og infrastruktur i det krigsherjede landet.

  • Målsettingen er å benytte de faglige og menneskelige ressursene som finnes blant de bosniske flyktningene til å utvikle gjenoppbyggingstiltak i Bosnia, sier kommunal- og arbeidsminister Gunnar Berge som har store forventninger til dette prosjektet. - Det må tas hensyn til at det vil være knapphet på materiale. Transportsituasjonen er uoversiktlig, og en stor offentlige fattigdom og mangel på valuta forsterker andre praktiske problemer, sier han.

Gjenoppbygging av boliger og infrastruktur i tidligere konfliktområder vil gjøre det mulig for et større antall flyktninger å vende hjem. Medvirkning i konkrete gjenoppbyggingstiltak vil være en mulighet for flyktninger til å bruke sine ressurser. Det vil igjen stimulere kontakten de har med hjemlandet. - Dette vil også ha en positiv effekt på flyktningenes omdømme i hjemlandet. Prosjektet er i samsvar med tilbakevendingsaspektet slik det blir fremmet i stortingsmeldingen om flyktningpolitikken, sier Berge.

Den fysiske gjenoppbyggingen vil løpe parallelt med oppbyggingen av nye politiske, administrative og faglige institusjoner i Bosnia. - Denne virkeligheten vil stille planleggerne overfor helt nye utfordringer, påpeker Gunnar Berge. - Det er i første omgang bevilget 650.000 kroner til et forprosjekt. sier Berge.


Lagt inn 31 juli 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen