Historisk arkiv

Evaluering av SIVA - Moderne og spennende virkemiddel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kommunal- og arbeidsdepartementet


Pressemelding

Kommunal- og arbeidsdepartementet


Informasjonsenheten, forværelse. Tlf.: (+47) 22 34 68 07
Informasjonssjef Erling Hansen. Tlf. priv.: (+47) 66 91 26 79
Informasjonsrådgiver Anne Marit Schiong. Tlf. priv.: (+47) 22 62 19 67

Oslo, 08.08.95

Evaluering av SIVA

Moderne og spennende virkemiddel

SIVA, Selskapet for Industrivekst, bedømmes som en sprek "sekstiåtter" med framtida foran seg. Selskapet som har arbeidet med distriktspolitikk i nesten 30 år, har utviklet et moderne og spennende virkemiddel i prøveperioden 1989-95, heter det i en rykende fersk evaluering fra Møreforskning. SIVA hadde rekord i investeringer i eiendommer i fjor på ca. 150 millioner kroner, og det har virksomheter på 34 steder rundt i distriktsnorge.

  • Jeg er meget godt fornøyd med evalueringen, og registrerer med interesse Møreforsknings kommentarer, sier kommunal- og arbeidsminister Gunnar Berge.

SIVA har kostet netto 86 millioner kroner akkumulert for hele prøveperioden 1989-95. I samme periode har selskapet bidratt aktivt til å skape 400-700 nye arbeidsplasser. Dette gir en pris på rundt 120 000 - 210 000 pr. arbeidsplass skapt i distriktene. Sammenlignet med tilsvarende virkemidler er dette akseptabelt, mener Møreforskning. Viktig å merke seg er at dette i hovedsak dreier seg om industriarbeidsplasser skapt i distriktene. I tillegg kommer virkninger på lengre sikt av kompetanseutvikling og nettverksbygging.

  • SIVA bør videreutvikle den effektivitet som ligger i å kombinere innsatsfaktorene eiendom,virksomhetsutvikling og arbeid gjennom andre selskap. Det er denne helheten som gjør SIVA til en unik, dynamisk virkemiddelaktør i markedet - og som sammen med selskapets kompetanse, utgjør styrken som virkemiddelinstitusjon, mener Møreforskning. Med sitt beskjedne apparat SIVA er (25 ansatte) - det fleksible markedsrettede virkemiddelapparatet som SIVA har utviklet og med resultatoppnåelsen - er det liten grunn til - ut fra effektivitetshensyn - å lage noen sammenslåing med SND. Det viktige er å sikre god kommunikasjon og koordinering hvor de er på samme arena, heter det i rapporten fra Møreforskning.
  • Jeg registrerer at Møreforskning mener forholdet mellom SIVA og SND er mindre problemfylt enn andre hevder, sier statsråd Berge. Han mener det er av betydelig verdi å ha to organer på distriktsplan - SND som ordner med finansiering, og SIVA som pådriver for bygging av verdiskapningsmiljøer. Men han vil ikke ta stilling til dette spørsmålet ennå.

SIVA har i liten grad vært underlagt direkte styring gjennom fastsatte krav. Dette har tildels sammenheng med intensjonene i Statsforetaksloven, og at dette er en bevisst strategi fra eierne for å la SIVA få prøve/feile i denne prøveperioden. Fastere styring må avveies mot den styrken SIVA har ved sin fleksiblilitet og evnen til å operere relativt fritt i markedet, noe som har gitt resultater. Et for rigid styringssystem for denne typen markedsrettet virkemiddel kan virke mot sin hensikt.

Lagt inn 9 august 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen