Historisk arkiv

Kommunene til kamp mot rasisme og fremmedfrykt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kommunal- og arbeidsdepartementet

Pressemelding

Kommunal- og arbeidsdepartementet


Informasjonsenheten, forværelse. Tlf.: (+47) 22 34 68 07
Informasjonssjef Erling Hansen. Tlf. priv.: (+47) 66 91 26 79
Informasjonsrådgiver Anne Marit Schiong. Tlf. priv.: (+47) 22 62 19 67

Oslo, 31.10.95

Statsråd Gunnar Berge oppfordrer:

Kommunene til kamp mot rasisme og fremmedfrykt

Kommunal- og arbeidsminister Gunnar Berge oppfordrer kommunene til en tverrfaglig kamp mot rasisme og fremmedfrykt. -Rasisme og trakassering kan bekjempes hvis alle gode krefter gjør en samlet innsats, er hans budskap på en stor konferanse "Rasisme i lokalsamfunn kan bekjempes" i Brumunddal 31. oktober.

  • Erfaringene fra Brumunddal viser at det gir resultater når kommunens ledelse viser engasjement og tar klar avstand fra rasisme, samtidig som politiet tar anmeldelser om rasistisk vold og trakassering alvorlig, sier Gunnar Berge.

Berge oppfordrer andre kommuner til å benytte lærdommen fra Brumunddal både i forebyggende arbeid og når akutte situasjoner oppstår.

Berge er opptatt av de alvorlige konsekvenser fremmedfiendtlighet og fremmedfrykt kan få for samfunnet. Han understreker at problemer med rasisme og diskriminering ikke kan ses isolert fra andre samfunnsproblemer. Vold og trakassering av innvandrere er noe som angår alle lokalsamfunn og hele storsamfunnet. Samtidig advarer han mot begrepsbruken. - Alt er ikke rasisme, og vi skal være varsomme med å bruke et slikt ord. Men vi må ta fremmedfrykten alvorlig. Den kan føre til rasisme, sier han.

  • Kampen mot rasisme handler om at våre mest sentrale verdier som solidaritet, demokrati og menneskerettigheter blir satt på spill når deler av vår befolkning blir trakassert og får dårligere muligheter enn andre til å delta i samfunnet. Vi må derfor gå aktivt ut å gjøre tydelig og forsvare de verdier vi står for, og som vi mener bør være grunnleggende for det norske samfunnet. Vi må ta vare på vårt demokrati, og ikke la dem som bruker konflikter mellom innvandrere og nordmenn til egen nytte få overta arenaen, sier kommunal- og arbeidsministeren.

Konferansen i Brumunddal markerer avslutningen av "Aksjonsplan Brumunddal" og begynnelsen på videreformidling av erfaringene og lærdommen fra denne aksjonsplanen. Kommunal- og arbeidsdepartementet samarbeider med Utlendingsdirektoratet, Ringsaker kommune, Justisdepartementet, Miljøverndepartementet, Det kriminalitetsforebyggende råd, Kontaktutvalget mellom innvandrere og norske myndigheter og Kommunenes sentralforbund om konferansen.

Lagt inn 1 november 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen