Historisk arkiv

Mer om omstillingsmidler til Narvik kommune

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kommunal- og arbeidsdepartementet


Pressemelding

Kommunal- og arbeidsdepartementet


Informasjonsenheten, forværelse. Tlf.: (+47) 22 34 68 07
Informasjonssjef Erling Hansen. Tlf. priv.: (+47) 66 91 26 79
Informasjonsrådgiver Anne Marit Schiong. Tlf. priv.: (+47) 22 62 19 67

Oslo, 07.07.95

Mer om omstillingsmidler til Narvik kommune

Kommunal- og arbeidsdepartementet har bestemt at Narvik kommune skal få ytterligere 1.6 mill. kr i omstillingsmidler for 1995. Bevilgningen skal gå til etablering av et dokumentasjonsprosjekt i regi av Univiersitetenes registreringssentral i Narvik.

Dokumentasjonsprosjektet er et landsomfattende prosjekt med formål å ta i bruk moderne datateknikk, for å registrere arkiver og samlinger, relatert til norsk språk og kultur. Målet er å etablere en felles database. Den mest arbeidskrevende delen er prosjektet er å overføre det papirbaserte materialet. Konverteringsarbeidet er gjort mulig ved at universitetet har engasjert personer på sysselsettingstiltak. Deltakerne registrerer 50 prosent av tiden og får tilbud om utdanning den resterende tiden. Prosjektet tar til enhver tid hensyn til de lediges kvalifikasjoner og behovet i regionen.

  • Dokumentasjonsprosjektet vil engasjere i alt 100-140 personer i løpet av to år, sier kommunal- og arbeidsminister Gunnar Berge. Til arbeidet vil en først og fremst rekruttere arbeidsledige og overtallige fra statlig virksomhet i regionen.
  • Erfaringene med tilsvarende dokumentasjonsprosjekter i Mo, Kirkenes og Fauske må karakteriseres som god, derfor ønsker vi å støtte prosjektet, sier Gunnar Berge. Han er imidlertid opptatt av at prosjektet må få en sterk lokal forankring og at kommunen må ta ansvar for kommersialisering av mulige "spinn off" (ringvirkninger) fra prosjektet. Det stilles også krav om lokal medfinansiering av prosjektet.
  • Narvik fikk omstillingsstatus i januar 1995. Bakgrunnen for omstillingbevilgningen er det store tapet av arbeidsplasser de siste årene. Narvik kommune har i perioden 1980-1994 mistet over 1900 arbeidsplasser. Også i 1995 har det vært en negativ utvikling. Norsk forsvarsteknologi (NFT) besluttet i bedriftsforsamlingen tidligere i år å legge ned Narvik-avdeling med 72 ansatte.

Lagt inn 31 juli 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen