Historisk arkiv

Statsbudsjettet 1996 - Satsingen på tilbakevending videreføres

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kommunal- og arbeidsdepartementet

Pressemelding

Kommunal- og arbeidsdepartementet


Informasjonsenheten, forværelse. Tlf.: (+47) 22 34 68 07
Informasjonssjef Erling Hansen. Tlf. priv.: (+47) 66 91 26 79
Informasjonsrådgiver Anne Marit Schiong. Tlf. priv.: (+47) 22 62 19 67

Oslo, 04.10.95

STATSBUDSJETTET 1996

Satsingen på tilbakevending videreføres

Regjeringen foreslår å videreføre satsingen på arbeidet med tilbakevending av flyktninger. Totalt foreslås det avsatt i overkant av 25 millioner kroner til dette formålet i 1996. Bevilgningen skal dekke både individuell støtte til flyktninger som vender tilbake til hjemlandet, og støtte til prosjekter som stimulerer og tilrettelegger for tilbakevending. Forslaget avspeiler den vekt regjeringen legger på tilbakevendingsarbeidet.

I 1996 ser regjeringen det som særlig aktuelt å prioritere og videreføre prosjekter knyttet til:

  • informasjon om forholdene i hjemlandet
  • kvalifisering for arbeid
  • midlertidig tilbakevending av nøkkelpersonell
  • formidling av hjemlandets språk og kultur til barn og unge
  • forsoning og demokratibygging
Utgiftene til tiltak overfor innvandrere, flyktninger og asylsøkere over Kommunal- og arbeidsdepartementets budsjett reduseres med i overkant av 10 prosent i forhold til antatt forbruk i 1995. Totalt foreslås det bevilget i underkant av 2,1 milliarder kroner. Nedgangen skyldes en reduksjon i antall plasser i mottak for asylsøkere og flyktninger, samt at færre flyktninger vil utløse integreringstilskudd til kommunene.
  • Det er et overordnet mål for regjeringen å utnytte de samlede ressurser innen mottaks- og bosettingsarbeidet slik at vi kan gi beskyttelse og hjelp til flest mulig, sier kommunal- og arbeidsminister Gunnar Berge. Nedgangen i ankomsttallene for asylsøkere har ført til at antall mottaksplasser er redusert med ca. 13 600 siden april 1994. Forslaget til statsbudsjett for 1996 bygger på at det vil være et gjennomsnittlig kapasitetsbehov neste år på 2 500 plasser, og utgiftene til statlige mottak er beregnet til å utgjøre 240 millioner kroner i 1996.

Integreringstilskuddet til kommunene foreslås videreført på dagens nivå på 280 000 kroner. Til sammen foreslås det bevilget 1 626 milioner kroner til kommunene gjennom integreringstilskuddsordningen.

Fire forskningsmiljøer har sendt inn prosjektskisser til Kommunal- og arbeidsdepartementet om kartlegging av kostnader og verdiskapning knyttet til flyktninger og innvandrere. Bakgrunnen er at Stortinget i juni ba regjeringen om å fremlegge en analyse av kostnader og verdiskapning knyttet til innvandrere og flyktninger som er kommet til Norge.

De interesserte forskningsmiljøene har alle påpekt betydelige etiske og metodiske problemer knyttet til en slik kartlegging. Ingen av dem har sett seg i stand til å påta seg hele utredningen. Regjeringen finner det derfor vanskelig å videreføre arbeidet med kartleggingen. Regjeringen anmoder Stortinget om å drøfte spørsmålet på nytt i lys av de nye opplysningene som er fremlagt.

Lagt inn 4 oktober 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen