Historisk arkiv

10 millioner ekstra til valg i Bosnia og informasjon om tilbakevending

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kommunal- og arbeidsdepartementet


Pressemelding

Kommunal- og arbeidsdepartementet


Informasjonsenheten, forværelse. Tlf.: (+47) 22 24 68 07
Informasjonssjef Erling Hansen. Tlf. priv.: (+47) 66 91 26 79
Informasjonsrådgiver Anne Marit Schiong. Tlf. priv.: (+47) 22 62 19 67

Oslo, 07.06.96

10 millioner ekstra til valg i Bosnia og informasjon om tilbakevending

Regjeringen har i dag lagt frem et forslag for Stortinget om å bevilge 10 millioner kroner ekstra til valget i Bosnia-Hercegovina og tilbakevending for flyktninger. Fem millioner kroner skal gå til avvikling av valget for bosniske flyktninger i Norge. De resterende fem millionene vil gå til økt satsing på informasjon i tilknytning til tilbakevending.

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) ba for kort tid siden norske myndigheter om bistand i forberedelsene og gjennomføringen av valget i Bosnia-Hercegovina. Det er omlag 8200 stemmeberettigede bosniske flyktninger i Norge. Planen er at valget i Bosnia skal avholdes 14. september, dagen før fristen som er satt i Dayton-avtalen.

  • Jeg mener det er viktig at alle bosniske flyktninger får mulighet til å delta i det forestående valget. Valget er viktig for utviklingen av fredsprosessen, og jeg oppfordrer alle stemmeberettigede bosniske flyktninger i Norge til å delta i valget, sier Kommunal- og arbeidsminister Gunnar Berge. En tilleggsbevilgning er helt nødvendig for at vi skal kunne gjennomføre valget i Norge på en forsvarlig måte.

Kommunalministeren beklager at forslaget om tilleggsbevilgning kommer så sent. Årsaken er at planene for valget lenge har vært svært usikre.

  • Jeg håper Stortinget kan behandle saken før sommerferien, slik at finansieringen er i orden før valget er avviklet, sier Berge.

Et eget valgkontor er allerede etablert i Oslo. Kontoret er formelt fristilt fra norske myndigheter og er underlagt OSSE, men er samlokalisert med Utlendingsdirektoratet. Kontoret vil ha ansvar for valgforberedelsene og gjennomføringen av valget i Norge.

Kontoret skal:

  • legge til rette for at de bosniske flyktningene kan sjekke at de er oppført i manntallet for Bosnia-Hercegovina,
  • registrere hvem som ønsker å stemme, og behandle søknader om å avgi stemme i andre kommuner enn der man er manntallsført,
  • gi informasjon om valgregler og partier og kandidater som stiller til valg, og
  • kontrollere at valget i Norge gjennomføres på en forsvarlig måte.

Informasjon om tilbakevending

Flyktninger som planlegger tilbakevending har et stort behov for informasjon om situasjonen og utviklingen i hjemlandet. Informasjons- og rådgivningsarbeid har hele tiden vært et av de prioriterte områdene i tilbakevendingsarbeidet, men behovet
- særlig for bosniere - har vært sterkt økende etter at fredsavtalen ble inngått og tilbakevending til hjemlandet ble et reelt alternativ.

  • Tilbakevendingsprogrammet for Bosnia-Hercegovina er tatt svært godt i mot i det bosniske miljøet i Norge, sier Gunnar Berge. Den økte interessen for tilbakevending som følge av programmet, har i seg selv ført til et økt informasjonsbehov. Etter min mening er det nå spesielt viktig med en aktiv satsing på informasjonstiltak. Informasjon om forholdene i Bosnia-Hercegovina er viktig, og det er fortsatt stort behov for informasjon og veiledning i forbindelse med det nye tilbakevendingsprogrammet.

Lagt inn 7 juni 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen