Historisk arkiv

825.000 kr. til satsing på blåskjelldyrking i Sognefjorden

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kommunal- og arbeidsdepartementet


Pressemelding

Kommunal- og arbeidsdepartementet


Informasjonsenheten, forværelse. Tlf.: (+47) 22 24 68 07
Informasjonssjef Erling Hansen. Tlf. priv.: (+47) 66 91 26 79
Informasjonsrådgiver Anne Marit Schiong. Tlf. priv.: (+47) 22 62 19 67

Oslo, 14.06.96

825.000 kr. til satsing på blåskjelldyrking i Sognefjorden

Fiskeridepartementet, Landbruksdepartementet og Kommunal- og arbeidsdepartementet vil bidra med tilsammen 825.000 kroner til et prosjekt for utvikling av blåskjell som næring i Sognefjorden.

Sognefjordsområdet har lange tradisjoner med blåskjelldyrking. Som følge av problemer med algegifter på 1980-tallet måtte produksjonen innstilles. For å gjøre det mulig å dyrke blåskjell i Sognefjorden igjen, har Sogn og Fjordane fylkeskommune, Fiskerisjefen i Sogn og Fjordane og Fylkesmannen ved landbruksdirektøren sammen utarbeidet et tilretteleggingsprosjekt. Prosjektet vil kartlegge algeforekomstene i Sognefjorden og undersøke hvilke områder av Sognefjorden som er mest gunstige for dyrking av blåskjell. Fiskeridepartementet, Landbruksdepartementet og Kommunal- og arbeidsdepartementet vil bidra med totalt 825.000 kroner til finansiering av et tilretteleggingsprosjekt for blåskjelldyrking i Sognefjorden, opplyser statssekretær Karin Kjølmoen i Kommunal- og arbeidsdepartementet, og hun legger til:

  • Arbeidet med søknaden fra Sogn og Fjordane i de ulike departementene er blitt ledet av statssekretærene Jan Petter Rasmussen i Fiskeridepartementet, Ottar Befring i Landbruksdepartementet og meg. I tillegg til at dette prosjektet er interessant utfra de problemene det skal søke å løse, er det også interessant som et eksempel på godt samarbeid på tvers av sektorgrenser og mellom nasjonalt og regionalt forvaltningsnivå.
  • For å få best mulig effekt ut av prosjektet, vil det etableres et forpliktende samarbeid med næringsutøverne. Selskapet Fjord-aker AS har vært pådriveren for å revitalisere blåskjellnæringen, og Fjord-aker AS vil også fremover være en viktig aktør for utviklingen av blåskjellnæringen i Sognefjorden, sier statssekretær Ottar Befring i Landbruksdepartementet.
  • Norge bør ha gode forutsetninger for å bli en betydelig produsent av blåskjell til det europeiske markedet. Det krever blant annet at vi får kontroll over algegiftsituasjonen for blåskjell. Tilretteleggingsprosjektet i Sognefjorden vil bidra til dette, legger han til.
  • For å utvikle en lønnsom blåskjellnæring i Norge er det en forutsetning at Norges Veterinærhøyskole har tilstrekkelig med ressurser til å analysere giftprøver og videreføre arbeidet med utvikling av bedre analysemetoder for algegifter. Det legges derfor opp til at Norges Veterinærhøyskole får tilført ressurser til et tilstrekkelig arbeid med problematikken, avslutter statssekretær Jan Petter Rasmussen i Fiskeridepartementet.

De regionale aktørene har samarbeidet på tvers av sektorgrenser under utviklingen av prosjektet. Opprinnelig var prosjektet kostnadsberegnet til 3 millioner kroner. Etter en justering av prosjektstørrelsen, er de totale kostnadene nå beregnet til 1,65 millioner kroner. Av dette vil Fiskeridepartementet, Landbruksdepartementet og Kommunal- og arbeidsdepartementet dekke halvparten. Den resterende halvpart vil finansieres av de regionale myndighetene.


Lagt inn 17 juni 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen