Historisk arkiv

Bedre vern for unge arbeidstakere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kommunal- og arbeidsdepartementet


Pressemelding

Kommunal- og arbeidsdepartementet


Informasjonsenheten, forværelse. Tlf.: (+47) 22 24 68 07
Informasjonssjef Erling Hansen. Tlf. priv.: (+47) 66 91 26 79
Informasjonsrådgiver Anne Marit Schiong. Tlf. priv.: (+47) 22 62 19 67

Oslo, 05.07.96

Forslag til endringer i arbeidsmiljøloven:

Bedre vern for unge arbeidstakere

Kommunal- og arbeidsdepartementet sender i disse dager på høring forslag til endringer i arbeidsmiljølovens regler om arbeidstid og regler for barn og ungdom. Forslaget er en tilpassing til EU-reglene, og innskjerper reglene både for total arbeidsbelastning og nattarbeid.

Bedre vern for unge arbeidstakere

Det foreslås både klarere og strengere rammer for nattarbeid som utføres av unge arbeidstakere. Tidspunktene for hva som regnes for nattarbeid foreslås noe forskjøvet. Adgangen til å fastsette unntak for nattarbeid innstrammes noe. - Dette betyr at for eksempel unge avisbud (under 15 år) ikke kan starte ombæring av aviser tidligere enn kl 0600, mot kl 0500 etter dagens regler, sier Orskaug.

  • Endringsforslagene vil sikre unge arbeidstakerne et bedre vern enn gjeldende regler, sier statssekretær Erik Orskaug. I forslagene legger departementet spesiell vekt på å skjerme unge arbeidstakere som jobber om natten, og det foreslås klare grenser for ungdommens totale arbeidsbelastning.

Det foreslås å samle dagens bestemmelser om mindreårige som ikke skal nyttes til arbeid som kan være til skade for deres sikkerhet, helse eller utvikling. Det nye er regler om maksimal arbeidstidsbelastning for mindreårige, både når det gjelder daglig, ukentlig og årlig arbeidstid. - Skole- og arbeidstid skal sees i sammenheng. Slike regler finnes bare i begrenset grad i dag, og det er viktig å sikre at mindreårige ikke arbeider ut over det som er forsvarlig i forhold til alder, utviklingsmuligheter og behov for skolegang, sier Orskaug.

Bedre vern for alle arbeidstakere

Det foreslås at retten til daglig fritid økes fra 10 til 11 timer. Jeg ser ikke bort fra at endringsforslaget vil kunne få konsekvenser for planleggingen av både skift- og turnusordninger, sier Orskaug. Dette er blant de spørsmål departementet venter at høringsinstansene vil kommentere i høringsrunden.

Departementet foreslås videre regler som sikrer tilbud om helsekontroll for nattarbeidere. Arbeidsgiver plikter å dekke de nødvendige utgifter til slike undersøkelser. Forslaget vil sikre arbeidstakere som i hovedsak jobber om natten et bedre vern enn gjeldende regler, sier Orskaug.

Det foreslås begrensninger i Arbeidstilsynets adgang til å gi dispensasjon fra lovens arbeidstidsregler. Blant annet skal ikke Arbeidstilsynet kunne tillate mer enn 200 overtidstimer på inntil 6 måneder. I følge Orskaug vil ikke forslaget innebære vesentlige endringer i forhold til dagens dispensasjonspraksis i Arbeidstilsynet.


Lagt inn 8. juli 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen