Historisk arkiv

Camp som før - ingen nye restriksjoner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kommunal- og arbeidsdepartementet


Pressemelding

Kommunal- og arbeidsdepartementet


Informasjonsenheten, forværelse. Tlf.: (+47) 22 34 68 21
Informasjonssjef Erling Hansen. Tlf. priv.: (+47) 66 91 26 79
Informasjonsrådgiver Anne Marit Schiong. Tlf. priv.: (+47) 22 62 19 67

Oslo, 19.07.96

Camp som før - ingen nye restriksjoner

Kommunal- og arbeidsdepartementet har ikke kommet med nye regler om plassering av campingvogner. I den senere tid har det vært en del oppslag i media om plassering av campingvogner. Oppslagene har vært upresise og har etterlatt et inntrykk av at Kommunal- og arbeidsdepartementet har innført et forbud mot å plassere campingvogner på samme sted i mer enn tre måneder. Det er ikke riktig.

  • Campingvogn er populært i Norge og er en vanlig ferieform for folk flest. Den er relativt billig å kjøpe og heller ikke dyr å bruke. Vi ønsker ikke å legge unødvendige restriksjoner på bruken, sier politisk rådgiver i Kommunal- og arbeidsdepartementet, Roger Ingebrigtsen.

Reglene om plassering av "transportable konstruksjoner" i plan- og bygningsloven har stått uendret i mange år. En campingvogn kan i utgangspunktet plasseres hvor som helst såfremt den ikke hinder allmen ferdsel eller friluftsliv eller på annen måte fører til vesentlig ulempe for omgivelsene. Plasseres vogna et sted for lengre tid enn tre måneder, kreves imidlertid samtykke av kommunen på forhånd. Hensikten er at kommunen skal ha anledning til å vurdere konsekvensene av at en campingvogn plasseres et bestemt sted for lengre tid. Dersom kommunen finner at plasseringen ikke er til vesentlig ulempe, vil man følgelig ikke behøve å flytte campingvogna.

Enkelte kommuner har fastsatt vedtekter som angir steder der campingvogner ikke kan plasseres eller bare plasseres på bestemte vilkår. Det gjelder særlig steder der campingvogner vil hindre allmen ferdsel og tilgang til friluftsområder.

Enkelte steder er det blitt vanlig at campingvogner plasseres permanent på samme sted. Formelt sett er det da ingen forskjell mellom campingvogn og en hytte. Permanent plassering av en campingvogn blir søknadspliktig etter de regler som gjelder for oppføring av hytter. Tilsvarende kan tilbygg og oppføring av terrasser og vindfang til campingvogna være melde- eller søknadspliktige.

Plan- og bygningsloven er altså ikke automatisk til hinder for å la campingvogna stå mer enn tre måneder på ett sted. Heller ikke permanent plassering er nødvendigvis ulovlig. Loven gir imidlertid kommunen mulighet til å hindre plassering som er i strid med allmene hensyn.


Lagt inn 19 juli 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen