Historisk arkiv

Distriktene trenger sterke regioner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kommunal- og arbeidsdepartementet

Pressemelding

8 oktober 1996

Regional- og distriktspolitisk redegjørelse 1996

Distriktene trenger sterke regioner

  • Sterk og målbevisst regional- og distriktspolitisk innsats har de siste tiårene bidratt til å sikre befolkningen gode levekår, godt tjenestetilbud og velstand i alle deler av landet, sier kommunal og arbeidsminister Gunnar Berge. I sin distriktspolitiske redegjørelse i Stortinget i dag vil han legge vekt på at distriktene trenger sterke regioner.

Vekst i regionale sentra bidro i første halvdel av 1990-tallet til økt folketall i distriktsfylkene. Gjennom disse sentra har befolkningen i utkantkommuner fått et mer variert arbeidsmarked, kultur- og tjenestetilbud innen akseptabel reiseavstand.

  • I løpet av siste halvår har vi sett tendens til økt flytting til sentrale strøk. Samtidig er befolkningsstrukturen i mange utkantkommuner bekymringsfull, med skjev aldersstruktur og færre barnefødsler. Dette er en utvikling vi må ta på alvor og følge nøye, sier Berge. Vi må sikre utviklingsmuligheter for de områder som ikke ligger innenfor reiseavstand til større steder, slik vi gjør det gjennom bl.a. bygdepolitikken, landbrukspolitikken og den særskilte distriktspolitiske innsatsen, sier han.
  • Gjennom virkemidler rettet mot næringsutvikling er det skapt alternative arbeidsplasser i områder hvor avhengigheten av jordbruk og fiske var størst.Innsatsen har vært satt inn hvor lavt befolkningsunderlag og store avstander har gjort det vanskelig for nytt næringsliv å gro fram av seg selv. Samtidig er den regionalpolitiske effekten på andre politikkområder omfattende, sier Berge. - For å opprettholde de gode resultater som er oppnådd, og utnytte regionenes ressurser og muligheter for økt verdiskaping, må vi fortsatt ha en ambisiøs regional- og distriktspolitikk. Regjeringen holder fast ved målet for regional- og distriktspolitikken, og vil gi folk både mulighet og trygghet til å satse på en framtid i distriktene. Dette høye ambisjonsnivået stiller oss overfor betydelige utfordringer, sier han.

Sentrale myndigheter kan ikke vedta hvordan befolkningsutviklingen skal være rundt om i kommunene. Det samme gjelder hvem som skal lykkes i arbeidet for å utvikle næringsliv og trygge bosetting i sin kommune. - Her må det til et konstruktivt samspill mellom lokale og regionale initiativ, og fornuftig bruk av statlige virkemidler og rammebetingelser, sier Berge.

Det skjer store endringer i samfunnet som har gjort det nødvendig å endre politikken på flere områder. Den store regionalpolitikken - slik som det kommunale inntektssystemet, samferdsel-, landbruk- og fiskeripolitikken - har betydning for tjenestetilbud, økonomi- og næringsutvikling, sysselsetting og bosetting i distriktene. For å sikre at endringer ikke tar bort grunnlaget for næringsliv og bosetting, er det derfor nødvendig å se innsatsen på de forskjellige områder i sammenheng.

Lagt inn 8 oktober 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen