Historisk arkiv

Er Finnmarks-tiltakene gode nok?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kommunal- og arbeidsdepartementet


Pressemelding

Kommunal- og arbeidsdepartementet


Informasjonsenheten, forværelse. Tlf.: (+47) 22 24 68 07
Informasjonssjef Erling Hansen. Tlf. priv.: (+47) 66 91 26 79
Informasjonsrådgiver Anne Marit Schiong. Tlf. priv.: (+47) 22 62 19 67

Oslo, 05.07.96

Er Finnmarks-tiltakene gode nok?

Kommunal- og arbeidsdepartementet har tildelt NIBR (Norsk institutt for by- og regionforskning) i Alta og NORUT i Tromsø oppdraget med å evaluere tiltakssonen for Nord-Troms og Finnmark.

  • Vi ønsker en gjennomgang som kan vise om tiltakene vi har satt inn i Finnmark og Nord Troms virker slik de skal, eller om pengene som staten bevilger, kan brukes på en mer effektiv måte, sier kommunal- og arbeidsminister Gunnar Berge. Evalueringen skal være ferdigstilt innen årsskiftet 96/97. Han forsikrer at Finnmark og Nord Troms fortsatt skal være tiltakssone, og det skal ikke brukes mindre penger. Det er viktig å finne ut om de anslagsvis 2 milliarder kroner kan brukes på en bedre måte for lokalbefolkningen og det lokale næringslivet.

Tiltakssonen for Nord-Troms og Finnmark ble etablert i 1990. Hensikten med etableringen av sonen var å utforme en helhetlig tiltakspakke for å gi næringslivet i landsdelen varig bedrede rammebetingelser. De tiltak som ble fremmet, ble ansett som et første ledd i en langsiktig politikk for omstrukturering av og vekst i næringslivet.

Betydelige næringsmessige problemer, stor arbeidsledighet, fremtidsutsiktene i fiskerinæringen og faren for stor nettoutflytting fra Nord-Troms og Finnmark var de tungtveiende beveggrunnene for at det ble foreslått etablert en egen tiltakssone for området. De nye tiltakene ble konsentrert i tre hovedområder:

  • Næringsrettede tiltak i form av avgiftsreduksjoner, skatteendringer og egenkapital i bedriftene.
  • Personrettede tiltak i form av kompetansehevende tiltak, lavere skatter samt avgifts- og generelle kostnadsreduksjoner.
  • Endring av lover og regler slik at det blir lettere å etablere ny næringsvirksomhet og få vekst i eksisterende næringsliv.

Evalueringen skal danne grunnlag for en vurdering av behovet for eventuelle endringer i tiltakssonen. Sentrale spørsmål som må stilles er om virkemidlene i tiltakssonen kan karakteriseres som hensiktsmessige i forhold til formålet med sonen, og hvilke forbedringer det kan være behov for å foreta.

NIBR og NORUT skal samarbeide om evalueringen som skal være ferdig ved utgangen av 1996 og som har en kostnad på vel kr. 800.000,-.


Lagt inn 8. juli 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen